×

Material för bibliotekspersonal


Finlandsinstitutets resursbiblioteks material

Knubbar och stöd för finskspråkig kommunikation

I den här listan hittar du några termer som kan vara till nytta för att synliggöra det finska språket på ditt bibliotek. Saknar du någon term? Ta kontakt med oss så lägger vi in det i listan!


Boktips

Finlandsinstitutets bokråd hjälper dig att hitta guldkornen i den finska bokutgivningen! Bokrådet sammanställer listor över nyutkommen vuxen-, barn- och ungdomslitteratur två gånger om året. Institutets boklistor innehåller bokrådets bästa boktips för den sverigefinska målgruppen. Boklistorna kan användas som inspiration och stöd vid inköp av ny finsk och sverigefinsk litteratur. Boklistorna finns bakom denna länk.


Affisch om Finlandsinstitutets biblioteks öppettider och kontaktuppgifter

Nedan hittar du en utskriftsvänlig version med Finlandsinstitutets biblioteks ordinarie öppettider, kontaktuppgifter samt länkar till vår webbsida och sociala medier. Märk väl att vi inte uppdaterar den här affischen med avvikande öppettider!


Affisch om e-användarskap

Nedan hittar du en utskriftsvänlig version av affischen om hur man kan skaffa e-användarskap på Finlandsinstitutets bibliotek.


Affisch om digital filmklubb för unga under hösten 2023

Nedan hittar du en utskriftsvänlig version av affischen för den digitala filmklubben för högstadie-elever och gymnasister. Affischen finns på finska och svenska.


Affisch om digital läsecirkel för föräldrar under hösten 2023

Nedan hittar du en utskriftsvänlig version av den digitala läsercirkeln för föräldrar. Läsecirkeln ordnas för de föräldrar som skulle vilja läsa på finska för sitt barn, men som behöver lite stöd för att komma igång.


Material för finskspråkiga läsecirklar

Finlandsinstitutets bibliotek lånar ut bokcirkelpaket till hela landet. Bokpaket lånas ut såväl till bibliotekens och privatpersoners läsecirklar. Mer information om läsecirkelpaket hittar du här.

Vill du skriva ut ett informationsblad om våra bokpaket? Du hittar reklamaffischer på finska eller svenska här nedan:

Bibliotek i Västmanland och områdets finska förvaltningskommuner har skapat eget läsecirkelmaterial för finskspråkiga läsecirklar. Deras samtalsunderlag innehåller inspirerande frågor som kan användas som stöd för samtalen. Du hittar materialet via denna länk eller genom att klicka på filnamnet under bilden.Biblioteken.fi-sidans evenemangsbank

I de finländska bibliotekens evenemangs- och idébank samlas beskrivningar av evenemang, utställningar, handledningar, temaveckor, m.m., både sådana som redan är genomförda och sådana som ännu är på idéstadiet. Du kan söka idéer enligt t.ex. kategori eller åldersgrupp. Största delen av inläggen är på finska.

Biblioteken.fi:s materialbank hittar du här.


Ämnesord på finska

Behöver du hitta ämnesord på finska? Då kan du använda dig av Finto! I Finto kan du t.ex. söka på svenska ämnesord och ser vad de är på finska. Sidan är tillgänglig på svenska, finska och engelska och den innehåller flera olika tesaurusar och ontologier, som ofta används i Finland.


Podden Läsprat

Seinäjoki stadsbibliotek har ett specialuppdrag i Finland att främja bibliotekstjänster som stöder barn och ungas läsande och läskunnighet. Som en del av uppdraget har de gjort en pod, där de diskuterar allt möjligt kring barn och ungas läsande och läsfrämjande verksamhet. Podden riktar sig till bibliotekspersonal.

Podden Läsprat på finska bakom denna länk.

Podden Läsprat på svenska bakom denna länk.


Sidospår

Sidospår är en boktipssida som underhålls av biblioteken.fi. Här hittar du material för barn och unga på svenska (och på finska på sidan Sivupiiri). Tipsen är inte endast av finländska författare, utan det handlar om svenskspråkigt material. På sidan finns även bokbloggar, information om finländska författare, pärmbildssökning och mycket mer!

Sidospår på finska

Sidospår på svenska