×

Material för bibliotekspersonal


Finlandsinstitutets resursbiblioteks material

Boktips

Finlandsinstitutets bokråd hjälper dig att hitta guldkornen i den finska bokutgivningen! Bokrådet sammanställer listor över nyutkommen vuxen-, barn- och ungdomslitteratur två gånger om året. Institutets boklistor innehåller bokrådets bästa boktips för den sverigefinska målgruppen. Boklistorna kan användas som inspiration och stöd vid inköp av ny finsk och sverigefinsk litteratur. Boklistorna finns bakom denna länk.

Informationsblankett om e-användarskap

Nedan hittar du en utskriftsvänlig version av informationsbladet om hur man kan skaffa e-användarskap hos Finlandsinstitutets bibliotek.


Material för finskspråkiga läsecirklar

Finlandsinstitutets bibliotek lånar ut bokcirkelpaket till hela landet. Bokpaket lånas ut såväl till bibliotekens och privatpersoners läsecirklar. Mer information om läsecirkelpaket hittar du här.

Bibliotek i Västmanland och områdets finska förvaltningskommuner har skapat eget läsecirkelmaterial för finskspråkiga läsecirklar. Deras samtalsunderlag innehåller inspirerande frågor som kan användas som stöd för samtalen. Du hittar materialet via denna länk eller genom att klicka på filnamnet under bilden.


Biblioteken.fi-sidans evenemangsbank

I de finländska bibliotekens evenemangs- och idébank samlas beskrivningar av evenemang, utställningar, handledningar, temaveckor, m.m., både sådana som redan är genomförda och sådana som ännu är på idéstadiet. Du kan söka idéer enligt t.ex. kategori eller åldersgrupp. Största delen av inläggen är på finska.

Biblioteken.fi:s materialbank hittar du här.


Podden Läsprat

Seinäjoki stadsbibliotek har ett specialuppdrag i Finland att främja bibliotekstjänster som stöder barn och ungas läsande och läskunnighet. Som en del av uppdraget har de gjort en pod, där de diskuterar allt möjligt kring barn och ungas läsande och läsfrämjande verksamhet. Podden riktar sig till bibliotekspersonal.

Podden Läsprat på finska bakom denna länk.

Podden Läsprat på svenska bakom denna länk.