×

Material för vuxna


Finskspråkiga ljudböcker

Finlandsinstitutets bibliotek erbjuder e-ljudböcker som kan lånas med institutets bibliotekskort. Läs mer om institutets e-bibliotek och dess utbud på bibliotekets webbplats.

Ett antal ljudböcker finns även fritt tillgängliga via nätet:

Folkbibliotek runt om i landet erbjuder ibland finskspråkiga ljudböcker i CD-format eller som e-ljudböcker. Kontakta ditt närbibliotek för mer information om det lokala utbudet.


Material för finskspråkiga läsecirklar

Finlandsinstitutets bibliotek lånar ut bokcirkelpaket till hela landet. Bokpaket lånas ut såväl till bibliotekens och privatpersoners läsecirklar. Mer information om läsecirkelpaket hittar du här.

Bibliotek i Västmanland och områdets finska förvaltningskommuner har skapat eget läsecirkelmaterial för finskspråkiga läsecirklar. Deras samtalsunderlag innehåller inspirerande frågor som kan användas som stöd för samtalen. Du hittar materialet via denna länk eller genom att klicka på filnamnet under bilden.


Talböcker för personer med läsnedsättning

Har du svårt att läsa vanliga böcker? Personer med läsnedsättning kan få tillgång till talböcker via Myndigheten för tillgängliga medier (MTM). I MTM:s utbud finns även talböcker på finska och de skaffar flera finskspråkiga talböcker utifrån användarnas önskemål. Kontakta ditt närbibliotek för att få tillgång till talböcker i Daisy-format eller här, via MTM:s digitala bibliotek Legimus.se.


Boksampo

Boksampo är en boktipssida som underhålls av biblioteken.fi. Här hittar du material för vuxna på svenska (och på finska på Kirjasampo). Tipsen är inte endast av finländska författare, utan det handlar om svenskspråkigt material. På sidan finns även bokbloggar, information om finländska författare, pärmbildssökning och mycket mer!

Boksampo på finska

Boksampo på svenska


Elonet – gamla finska filmer

Streaming av gamla finska filmer är möjligt via Elonet. Elonet är en gratistjänst för privatpersoner, kultur- och utbildningsaktörer. Filmer får visas fritt i icke kommersiellt syfte, om det inte står annat. Visning av filmer via Elonet är tillåten på arrangemang på bibliotek, skolor och i samband med andra kostnadsfria publika arrangemang.


Högläsning för finsktalande äldre

Centralförbundet för de gamlas väl ry har på sin webbplats (länk till webbplatsen) samlat material som kan användas med finskspråkiga äldre. På webbplatsen finns bland annat:


Nyheter, program, filmer och serier

SR Finska

Sveriges Radios SR Finska gör radioprogram och poddar på finska och till viss del även på svenska med sverigefinskt innehåll.

SVTplay

SVT:s Uutiset sänder finskspråkiga nyheter varje vardag. På SVTplay kan man hitta finskspråkiga serier, program och ibland även filmer.

URplay

Utbildningsradion (UR) har olika typer av program om sverigefinnar.

Yle Arenan

En del av finska Yle:s tv- och radioprogram går att se och lyssna på även i Sverige via Yle Arenan.