×

Ananya Tanttu: Altar

Categories
Program Konst & design

Tid: 13/9 – 26/10 2024
Plats: Finlandsinstitutets galleri, Snickarbacken 4, Stockholm
Öppettider: tis-ons kl. 11–18, tors kl. 11–17, fre-lör kl. 11–15
Vernissage: torsdagen den 12/9 kl. 18–19.30   

Den finländska konstnären och fotografen Ananya Tanttus utställning Altar öppnar höstsäsongen 2024 på Finlandsinstitutets galleri.

Varmt välkommen på vernissage torsdagen den 12/9 kl. 18–19.30. Efter konstnärssamtal med Ananya Tanttu får vi höra klassisk musik när den finska flöjtisten Miia Roiko-Jokela uppträder med ett par stycken i galleriet. Samtalet med Tanttu är på svenska.

Altar skildrar ett lekfullt sökande efter helighet i den fotografiska bilden: i dess motiv, i reproduktionen och i bildens potentiella aura. Bildserien i utställningen är ett kronologiskt utdrag av konstnärens egen personliga undersökningsprocess och av skapandet av en fristad för att hylla cykler av förnyelse och förfall. Utforskandet som ingår i varje verk har sina rötter i dualitet, det sublima samt i studier om förgänglighet och materiens välsignelse.

Förutom fotografier, innehåller helheten ett ornamenterat fönster, porslinstallrikar, vävda gobelänger och ett band av böneflaggor. De ytterst taktila föremålen strävar efter att ställa öppna frågor om oenigheten mellan bildernas helighet och obetydlighet.

Ananya Tanttu (f. 1994) är en foto- och videokonstnär från Helsingfors, numer bosatt i Billnäs, Finland. Värnandet av det primära förhållandet mellan människa och jorden har ett centralt fokus i hennes konstnärliga forskning, lika mycket som det är en personlig form av katarsis. Tanttus kreativa process pendlar mellan noggrann konstruktion och spontan observation. Genom att skapa dessa ramar strävar hon efter att i tystnad delta i skapandet av en värld som är mer hel, djup och förtätad. Efter sin första separatutställning 2013 har hon deltagit i en hel del utställningar vid sidan om studier och andra samarbetsprojekt.

Utställningen och konstnärens arbete har fått stöd av Svenska Kulturfonden och Konstsamfundet.

För mer information och pressbilder:
kontakta Hanna Tapio (programansvarig, konst, design), hanna.tapio@finlandsinstitutet.se

Bild: Ananya Tanttu – installationsbild på utställningen Altar på Hippolyte-galleri, Helsingfors, 2022.

Ananya Tanttu: You Brought Me There + I Brought Her There, 2022.