×

Armi Tevas utställning i galleriet: Off Duty

Categories
Program Konst & design

Tid: 6/2 – 6/4 2024
Plats: Finlandsinstitutets galleri, Snickarbacken 4, Stockholm
Öppettider: tis-ons kl. 11–18, tors kl. 11–17, fre-lör kl. 11–15

Armi Tevas färgstarka utställning Off Duty öppnar vårsäsongen i Finlandsinstitutets galleri under Stockholm Design Week. Teva, känd som keramikkonstnär, designer och illustratör, bjuder på läckra färger, lekfulla kompositioner och detaljer där man även lämnat plats åt slumpen. Utställningen presenterar ett brett urval av Tevas mångsidiga konstnärskap: den hyllade serien Naamat (Faces), rytmiska reliefer gjorda av kakel och skulpturer som experimenterar med form och uttryck. En intuitiv planeringsprocess är en central del av Tevas sätt att arbeta: ”Att rita och skulptera med lera är mitt sätt att tänka. Tanken och idén föds inte bara i mitt huvud utan också i mina händer.” 

Armi Teva. Bild: Unto Rautio

Teva är också en av det anrika porslinvarumärket Arabias nyaste formgivare: mönstret Puutarhurit (Gardeners), som skapats för att fira Arabias 150-årsjubileum, upprepas i porslin, textilier och blomkrukor. Tevas passion för att rita återspeglas starkt i hela hennes arbete. Hon hämtar också inspiration från bland annat arkitektur och har skapat flera konstverk i offentliga rum inom huvudstadsregionen i Finland.

Utställningen Off Duty, som hyllar slumpens estetik, ger en ny syn på keramik, ett material som redan i sig är emot överdriven planering. ”Jag skissar noggrant när jag inte vill göra misstag. Men då förlorar jag också möjligheten att göra ett bra misstag”, sammanfattar Teva sin designfilosofi. 

Armi Teva (f. 1992) är en bildkonstnär och designer från Helsingfors. Teva utbildade sig till keramik- och glasdesigner vid Konstindustriella högskolan i Helsingfors. Därefter tog hon sin magisterexamen i visuell kommunikationsdesign vid Aalto-universitetet, med illustration och berättande som huvudämnen. Under de senaste åren har Tevas verk ställts ut i Helsingfors, Japan och Korea.

Mer information:
Hilla Tuominen, programansvarig konst och design
hilla.tuominen@finlandsinstitutet.se

Utställningskatalogen till Armi Tevas Off Duty hittar du via denna länk

Vernissage & design talk: Tisdagen den 6/2 2024 kl. 18


I samband med vernissagen bjuder vi in till ett samtal kring formgivarens villkor och olika roller i samarbeten. I vilken mån kan konstnären själv ställa krav och vad är förväntningarna från olika samarbetspartners och beställare?  Vi utforskar också mötet mellan en kreativ slumpmässighet och det relativt nya behovet av personlig branding, som i motsats till det oplanerade innebär ett konsekvent och beräknande förhållningssätt.

Vilka förväntningar ställs på konstnären som formgivare, och hur ser premisserna ut för mötet mellan ett konstnärligt uttryck och designprocessens krav på funktionalitet? Detta och mycket mer diskuteras av Meri Laine, senior designer manager för Iittala, arkitekten och formgivaren Thomas Sandell samt Armi Teva själv. Samtalet modereras av Wivan Nygård Fagerudd, direktör på Finlandsinstitutet.

Samtalet sker på engelska. Varmt välkommen!