×

Digital författarintervju: Niina Mero

Categories
Litteratur Digitalt Program

Tid: Premiär tisdag 19/10 2021 kl. 18.00
Längd: ca 40 min
Språk: finska, svensk textning
Intervjun kan ses på vår hemsida och YouTube-kanal fram till den 18/10 2023.

Välkommen med och lyssna till författaren Niina Mero och journalisten Marika Pietiläs samtal om Meros debutroman En engelsk romans!

https://youtu.be/gzyJGJzcO6E

Doktorand och författare Niina Mero lever i och andas av romans: hon har publicerat två romaner och rikligt med kiosklitteratur. Som bäst forskar hon i samtida romantisk nöjeslitteratur vid Tammerfors universitet. Meros debutroman Englantilainen romanssi (Gummerus, 2019) publicerades nyligen på svenska i Janina Orlovs översättning (En engelsk romans, Sekwa, 2021). Hennes andra roman, Romanssin sankari (Romansens hjälte) publicerades på finska sommaren 2021 (Gummerus).

Som forskare är Mero intresserad av kreativt skrivande och romantiken både som epok och genre. I sina skrifter har hon behandlat bl.a. fördomar relaterade till nöjeslitteratur och romantikens nedvärdering.

“Sanslös, välskriven och roligt självironisk romantisk historia om den finska litteraturstudenten Nora som älskar England, fast helst på håll och genom litteraturhistorien.” – DN, Lotta Olsson

“… att Mero är en litteraturälskare med förkärlek för de engelska romantikerna är tydligt. Hon är en god stilist och skriver på rak och följsam prosa. En intelligent, rolig och underhållande roman /…/ En debut med mersmak.” – BTJ-häftet 17/2021, Hanna Gunnarsson

Läs mer om Niina Meros roman på Sekwa Förlags sida

Mer information: Milka Jafri, programansvarig (kultur), milka.jafri@finlandsinstitutet.se

Foto: Marek Sabogal