×

Döden är de levandes problem (2023)

Categories
Program Film

Döden är de levandes problem (Peluri – kuolema on elävien ongelma) visas som en del av Ny Finsk Film-turnén under våren fr.o.m. den 8/2 2024. Se filmen på Zita Folkets Bio i Stockholm den 8/2, 10/2 eller 11/2.

Bor du utanför Stockholm? Kontakta din lokala biograf för information om visningar i din kommun!

Åldersgräns: 15
Längd: 98 min
Regi: Teemu Nikki
Manus: Teemu Nikki
I rollerna: Pekka Strang, Jari Virman, Elina Knihtilä, Hannamaija Nikander

Allt har gått åt skogen för likbilsbranschens lågprischaufförer Risto Kivi (Pekka Strang) och Arto Niska (Jari Virman); Risto har spelat bort hem och familj och Arto har i samband med behandling av sin nacksmärta fått veta att han knappt har någon hjärna.

Läget har alltså varit bättre. I praktiken har de två polarna inget annat än sitt arbete, där de tar emot också de hemskaste uppdragen. De transporterar personer som krossats under tåg och personer som redan förmultnat i sina hem. Som Risto mycket träffande konstaterar – döden är de levandes problem. Och problem finns det gott om i männens liv, men trots detta gör de sitt bästa för att hålla hoppet levande.

Den ena må sakna hjärna och den andra hjärta, men så länge de är tillsammans är situationen inte helt hopplös. Saker och ting tar ändå en oväntad vändning när Risto och Arto börjar spela ett högt spel med sina liv som insats. Efter det är ingenting längre som förut.

Döden är de levandes problem är en gravallvarlig komedi om vänskap, svaghet, beroende och förlåtelse. Den berör, den roar och den gör ont – samt hjälper oss att förstå livet i alla dess olika nyanser.