×

Eero Yrjölä: Heaven Opens a Magic Lane

Categories
Program Konst & design

Den finska bildkonstnären Eero Yrjöläs konstutställning Heaven Opens a Magic Lane öppnar på Finlandsinstitutets galleri fredagen den 17 september 2021. Utställningen visas fram till 30/10 2021.

Utställningen invigs torsdagen den 16/9. Mer information om vernissagen kommer här efter sommaren.

Konstnären beskriver sin utställning på följande sätt: ”Barnets sinne fungerar som en lek: oavsett om hen drömmer om sitt egna bröllop eller sin begravning. När pojken överger sin femininitet är den vita bröllopsklänningen svart. Jag var en flicka, även om jag inte hade tillåtelse till det.”

Barndomens fotografier, föremål och möbler skapar en drömlik helhet i Finlandsinstitutets galleri. I negativfilmen finns närvaron av en mors blick och beröring. Musiken till utställningen är producerad av ljudkonstnären Hannu Seppälä.

Eero Yrjölä (f. 1990) är bildkonstnär och arbetar i Helsingfors. Hens (they/them) konst hanterar erfarenheterna om kön, sexualitet och uppväxt. Yrjöläs konstverk tillhör Wihuri-stiftelsens konstsamling och de finns bland annat att se på Åbo stads konstmuseum WAM under hösten 2021. Lär känna konstnären på hens hemsida.

Heaven Opens a Magic Lane är Yrjöläs första konstutställning i Sverige.

Mer information och pressbilder: Hanna Tapio (programansvarig), hanna.tapio@finlandsinstitutet.se

Eero Yrjölä: Heaven Opens a Magic Lane.