×

Eero Yrjölä: Heaven Opens a Magic Lane

Categories
Program Konst & design

Den finska bildkonstnären Eero Yrjöläs konstutställning Heaven Opens a Magic Lane visas på Finlandsinstitutets galleri från och med den 17/9 2021 fram till den 30/10 2021.

Utställningen har öppet på tisdagar och onsdagar kl. 11–18, på torsdagar kl. 11–17 och på fredagar och lördagar kl. 11–15.

Konstnären beskriver sin utställning på följande sätt: ”Barnets sinne fungerar som en lek: oavsett om hen drömmer om sitt egna bröllop eller sin begravning. När pojken överger sin femininitet är den vita bröllopsklänningen svart. Jag var en flicka, även om jag inte hade tillåtelse till det.”

Barndomens fotografier, föremål och möbler skapar en drömlik helhet i Finlandsinstitutets galleri. I negativfilmen finns närvaron av en mors blick och beröring. Musiken till utställningen är producerad av ljudkonstnären Hannu Seppälä.

Eero Yrjölä (f. 1990) är bildkonstnär och arbetar i Helsingfors. Hens konst hanterar erfarenheterna om kön, sexualitet och uppväxt. Yrjöläs konstverk tillhör Wihuri-stiftelsens konstsamling och de finns bland annat att se på Åbo stads konstmuseum WAM under hösten 2021. Lär känna konstnären på hens hemsida.

Heaven Opens a Magic Lane är Yrjöläs första konstutställning i Sverige.

Mer information och pressbilder: Hanna Tapio (programansvarig), hanna.tapio@finlandsinstitutet.se

Vernissage

Utställningen invigs torsdagen den 16/9 kl. 18–19.30 i närvaro av konstnären. OBS. Förhandsanmälan krävs. Anmäl dig här.

Vernissagen börjar med att den stockholmsbaserade konstnären Sam Hultin intervjuar Yrjölä om hens konst. Samtalet går på engelska och börjar kl. 18.10. Under kvällen visas också kortfilmen Fively Sensitive av de finländska konstnärerna Vera Anttila och Susanna Storbacka. Fively Sensitive är en film om maskulinitet och känslighet. Filmen är dels på finska och dels på svenska och den har engelska undertexter. Den första filmvisningen börjar efter konstnärssamtalet, ungefär kl. 18.30 och därefter spelas den ca. 15 minuter långa filmen i Topeliussalen fram tills vernissagen tar slut kl. 19.30. Varmt välkommen!

Eero Yrjölä: First Dance, 2021.