×

När deckardrottningen kommer till Stockholm – en litteraturkväll med Elina Backman

Categories
Program Litteratur

Tid: Tisdagen 10 maj kl. 18.30–19.30
Dörrarna, baren och bokförsäljningen öppnas kl. 18:00
Plats: Finlandsinstitutet, Snickarbacken 4, Stockholm
Språk: Finska med sammanfattningar på svenska
Fritt inträde, välkommen! Vänligen anmäl ditt deltagande här. Vi lottar ut två exemplar av När kungen dör på originalspråket finska (Kun kuningas kuolee) bland de anmälda gästerna.

Välkommen till en litteraturkväll med den finländska deckarförfattaren Elina Backman! Journalisten Marika Pietilä från SVTs finskspråkiga redaktion intervjuar Backman om hennes författarskap samt om den hyllade romanserien om journalisten Saana Havas och poliskommissarien Jan Leino.

Deckarserien började med den sensationella debuten När kungen dör (originaltitel Kun kuningas kuolee, 2020, Otava) som gavs ut på svenska av Bokfabriken hösten 2021. Boken nominerades till årets bästa översatta kriminalroman 2021 av Svenska Deckarakademin. I Finland utmärktes Backmans debut med Elisa Kirjas pris för Årets nykomling 2020 samt Storytels pris Årets bästa ljudbok 2020 i kategorin Spänning och deckare.

Backmans andra roman Kun jäljet katoavat (Otava 2021) publicerades på finska i fjol. I svensk översättning kommer boken När spåren försvinner ut denna höst – något de svenska deckarvännerna väntar på med spänning!

Elina Backman (f. 1983) är en ny stjärna på den finländska deckarhimlen. Översättningsrättigheterna till debuten När kungen dör har redan sålts till femton länder.
Backmans internationella framgång är en del av en ny trend inom deckargenren där finländska författare väcker allt större intresse. Vad är den finländska deckarens hemliga ingrediens? Kom och ta reda på detta när Elina Backman gästar Finlandsinstitutet den 10:e maj!

Varmt välkommen!

Mer information:
Hanna Tapio, programansvarig (konst, design, litteratur)
hanna.tapio@finlandinstitutet.se
Bild av Elina Backman: Jonne Räsänen / Otava 2020

När Elina Backmans debutdeckare ”När kungen dör” lanserades i Finland blev den omedelbart en försäljningsframgång. Det är lätt att förstå varför. Här är spänning, kärlek och ett språk som är så vackert att det är en ren fröjd att läsa.
– Kritikern Mats Palmquist på Kristianstadsbladet (2/10 2021)