×

En GLÖDhet kväll – Afterwork med kortfilmer och samtal

Categories
Program Film Samhälle

Tid: 20 augusti kl. 18-20. Dörrarna och baren öppnas kl. 17:30.
Plats: Finlandsinstitutet, Snickarbacken 4, 111 83 Stockholm


Fri entré!
P.g.a. Coronaläget har vi förhandsanmälan till evenemanget. Anmäl dig här!

Varmt välkommen på en sverigefinsk filmkväll på Finlandsinstitutet!

Vi börjar kvällen med tre kortfilmer av sverigefinska filmskapare: Sarri ja Sanna (Ewa Cederstam, Julia Qvarnström), Sori Toni (Lina Puranen) och Mellan himmel och helvete (Liina Johansson, Dan Görgü). Filmerna handlar om bland annat vänskap och den sverigefinska identiteten på ett varmt och rörande sätt. De sverigefinska Glöd-filmerna är en del av Filminstitutets Glöd-satsning vars syfte är att främja filmer som innehåller nationella minoritetsspråk och att bredda bilden av Sveriges nationella minoriteter.

Efter filmvisningarna håller vi en paneldiskussion med ämnet ”Sverigefinskhet på filmduken – varför, hur och för vem?”. I panelen deltar Dan Görgü, Julia Qvarnström och Lina Puranen. Samtalet modereras av journalisten Thella Johnson. Paneldiskussionen går på svenska. Efter panelen finns det tid för mingel och AW i vår härliga vinterträdgård och innergård!

Dan Görgü, Thella Johnson, Julia Qvarnström och Lina Puranen.

Läs mer om filmerna:

Sarri ja Sanna

Producent: Ewa Cederstam
Manus, regi: Julia Qvarnström

Sarri och Sanna har varit bästa vänner sedan barnsben. Traditionsenligt firar de den finska nationaldagen med att baka finska julstjärnor, och som vanligt går saker på tok när dessa damer sammanstrålar. Tårar av skratt sprutar ur ögonen och en härlig mix av svenska och finska flyger genom luften då deras livliga anekdoter fyller rummet.

Sarri ja Sanna/ Bild: Margarita Shemeret.

Sori Toni

Producent/ regissör: Lina Puranen

Toni är 16 år och bor i en trång lägenhet med sin familj. Hon har två småsyskon och hemma är det ofta kaos, stök och hög ljudvolym. Toni längtar innerligt efter att få hänga med sina vänner och flyr därför hon ofta in i chattgruppens gemenskap, men det är inte alltid den flykten räcker till…

Sori Toni/ Bild: Svenska Filminstitutet

Mellan himmel och helvete

Producent: Dan Görgü och Liina Johansson
Regi: Liina Johansson
Manus: Dan Görgü och Liina Johansson

Sara trodde att hens ledsamhet endast var depression, men för ett år sedan fick hen diagnosen bipolär typ 2. Sjukdomen som hen har ärvt från sin finska släkt. Nu arbetar hen med att bryta stigma och tystnadskulturen både i sin egen släkt och i samhället.

Mellan himmel och helvete/ Bild: Svenska Filminstitutet

Om coronaviruset Covid-19:
Vi genomför evenemanget i enlighet med rådande restriktioner och riktlinjer för att undvika smittspridning. Vi ber er hålla ett respektfullt avstånd till varandra. Handsprit har placerats ut på utvalda platser och ansiktsmasker finns tillgängliga. Vi hoppas även att du stannar hemma om du har symptom.  

GLÖD är en satsning av Svenska Filminstitutet, Folkets Bio och UR och består av tio korta dokumentära filmer där dialogen helt eller delvis består av de nationella minoritetsspråken samiska, finska, meänkieli, jiddisch och romani chib.