×

Ett land av snö och aska – möt författaren Petra Rautiainen

Categories
Program Litteratur Samhälle

Tid: Tisdagen den 18 oktober 2022 kl. 18.30–19.30
Dörrarna och baren öppnas kl. 18.00
Språk: Finska med sammanfattningar på svenska
Fritt inträde, välkommen! Vänligen anmäl ditt deltagande här.

Varmt välkommen till en författarträff med den finländska författaren Petra Rautiainen den 18/10 kl. 18.30! Programledaren och moderatorn Pekka Heino intervjuar Rautiainen om hennes hyllade historiska debutroman Ett land av snö och aska (Norstedts, 2022, översättning av Marjut Hökfelt) som publicerades i Sverige i början av hösten.

Ett land av snö och aska utspelar sig i ett nazistiskt fångläger i finska Lappland i Enare 1944 samt i Enontekis under återuppbyggnadens tid 1947. Romanen är en stark och berörande berättelse om den nedtystade krigshistorien, finländarnas nazisympatier och samernas kolonisation. Läs mer om romanen här.

Boken kom ut på originalspråket finska 2020 och blev genast en succé. Den har vunnit Savoniapriset och har även varit nominerad till Helsingin Sanomats litteraturpris för årets bästa debutroman.

Boken avslöjar så mycket mer om kriget som vi redan trodde att vi kände till.”

– The Guardian, 21/1 2022.

Petra Rautiainen (f. 1988) kommer från Lapinlahti, Norra Savolax. Hon har en filosofie magister med historia som huvudämne och hon har även pluggat skrivande vid Kriittinen korkeakoulu (Kritiska högskolan). Ett land av snö och åska är Rautianens debutroman. Hennes andra roman Meren muisti gavs ut i Finland augusti 2022.

Evenemanget ordnas med bidrag från Kulturrådet.

Mer information:
Hanna Tapio, programansvarig (konst, design, litteratur),
hanna.tapio@finlandsinstitutet.se

Bild på Petra Rautiainen: Jonne Räsänen 2019. Otava.