×

Hoppa in i fantasins värld på Finlandsinstitutets familjelördag!

Categories
Program Barn & unga

Tid: lördagen den 25 mars 2023 kl. 11.00-16.00
Plats: Finlandsinstitutet, Snickarbacken 4, Stockholm
Språk: Finska och svenska, se specifikt för varje programpunkt.

GRATIS INTRÄDE!

Ta med din yngsta och äldsta under armen och hoppa in i fantasins värld på Finlandsinstitutets familjelördag! Det blir en magisk lördag där både barnen och familjen får delta. På programmet är konstworkshop, sagostund, teater, detektiväventyr, öppet bibliotek och våffelcafé! Vi har även med oss Mukulat, som håller i pysselverkstad och familjetävling.

Vi har även med oss Kulturskolan, som håller i en rolig prova-på aktivitet med deras Green Screen. Ni har även en unik chans att få träffa cosplayare och SVT programledare Laura Sipilä och Ida Angelova och utmana dem i olika spel!

Läs mer om programmen nedan.


Program med viss starttid

10.30-12.00 & 14.00-15.30 Konstworkshop – läckra mattor, motiv och färger
(Obs! Obligatorisk förhandsanmälan senast fre 24/3)
Ålder: 4-12 år
Språk: finska, vid behov kan handledning fås på svenska

Var: Topeliussalen, entréplan

Anmäl er till en kreativ stund i form av en gratis konstworkshop, där vi hämtar inspiration av institutets nya design- och konstutställning Passion Fruit av den finländska konstnären och formgivaren Minni Havas. Vi bekantar oss med de färgglada mattorna, filtarna och konstverken i vårt galleri. Därefter blir det en inspirerande och kreativ stund där barnen får skapa under konstpedagogen Ella Heickells ledning, där vi tillsammans utforskar utställningens teman eller tekniker. Tidigare konsterfarenhet behövs inte.

Grupp 1  – förmiddag: kl. 10.30–12.00.
Grupp 2  – eftermiddag: kl. 14.00–15.30.

12.15 -12.55 Barnteater: Pojken och trollen, ett äventyr
Passar alla åldrar!
Språk: finska och svenska

Var: Sibeliussalen, Plan 3

Global Folk Stories presenterar den populära folksagan, som visas för första gången på svenska och finska samtidigt!

Sagoprinsessans mamma, drottningen, är död. En häxa tar över och blir den nya drottningen. Hon skickar prinsessan ut i skogen till trollens håla, för att häxans dotter ska krönas till prinsessa och ärva hela kungariket. Även portvaktens son skyndar sig till platsen… blir det han eller trollen som lyckas ta makten? 

13.00-13.30 Sagostund
Ålder: 3-6 år
Språk: finska

Var: Lönnrot, Plan -0

Vi börjar med en traditionell sagostund och slutar med en rörelsesaga!

14.00-14.45 Detektiväventyr
Ålder: 6-10 år
Språk: finska

Var: Upphämtning i foajén på entréplan

En detektiv från Detektivbyrå Guldboken leder barnen till spänningsböcker och till slut får deltagarna leksaksförstoringsglas så att de kan undersöka biblioteket, hitta misstänksamma saker och tecken på brott. Detektiven pratar finska.

13.30-15.00 Gamingutmaning med cosplayare och SVT-programledare Laura Sipilä och Ida Angelova
Ålder: Roblox – åldersgräns 7 år, Fortnite – åldersgräns 12 år.
Språk: finska

Var: Sibeliussalen, Plan 3

Nerd alert! Träffa Laura Sipilä och Ida Angelova bakom SVT-programmen Game On och Go Cosplay! Nu har ni en unik chans att få träffa Laura och Ida i cosplay och utmana dem i Fortnite och Roblox! Ida och Laura kommer att sitta och spela på scen och ni kan följa med spelet via en skärm på väggen. Ni har även möjligheten att utmana dem i spelen genom att ställa er i kö! Fortnite och Roblox kan spelas via dator på scen eller via app i telefonen. Gör er redo!

Varför inte dyka upp i egen cosplay? Eller kanske ni blir inspirerade och vill skapa något vid Mukulats pysselbord? Låt kreativiteten flöda och gör er redo för en fantasifylld eftermiddag.


Non-stop program

11.00-16.00 Pysselverkstad med Mukulat
Passar alla åldrar!
Språk: finska, men handledning kan fås på svenska

Var: Vinterträdgården, entréplan

Släpp loss din kreativitet och kom och pyssla med Mukulat! Här kan du till exempel göra ett förstoringsglas för detektiväventyret, rekvisita för Green Screen-aktivitet, egen cosplay eller något annat spännande som du kommer på!

11.00-16.00 Tävling för familjen med Mukulat
Passar alla åldrar!
Språk: finska

Var: Vinterträdgården, entréplan

Vem kan para ihop finska ord och bilder snabbast? Ni har hela dagen på er att tävla om fina priser för första, andra och tredje plats! Vinnare meddelas senare.

11.00-16.00 Biblioteket är öppet!
Var: Biblioteket, Plan 1

Vill du sitta ner och läsa medan barnen leker? Vill ni tillsammans hitta finska barnböcker som ni kan låna och ta hem och läsa, eller kanske bara bekanta er med bibliotekets fysiska och digitala utbud? Välkommen till biblioteket!

11.00-15.30 Våffelcafé
Var: Bakfickan, Plan 2

Familjedagen infaller även på våffeldagen och dagen till ära blir det självfallet våffelcafé. Det finns även övrigt utbud på salta tilltugg, mat, kaffe och dryck.

11.30-15.00 Lek med Green Screen! Prova på-aktivitet med Kulturskolan
Passar alla åldrar!
Språk: svenska
Var: Sibelissalens foajé, Plan 3

Gör er redo för en fantastiskt rolig prova på-aktivitet med Kulturskolans Green Screen, som rullar på under dagen! Ni har möjlighet att fotograferas i olika fantasibakgrunder samt rita egna bilder som ni därefter kan stå i, fotografera och skriva ut. Låt fantasin bestämma vilken värld ni vill försvinna in i!


Frågor? Kontakta assistent@finlandsinstitutet.se