×

Webinaari: Åland 100 år – Åland som hållbart föredöme

Categories
Digitaalinen Ohjelma Yhteiskunta

Ajankohta: Maanantai 24. toukokuuta 2021, klo 15.00-16.30 (Ruotsin aikaa)/ 16.00-17.30 (Suomen aikaa)
Paikka: Online
Kieli: Ruotsi.

Osallistu webinaarin täällä.

Åland – självstyre, demilitarisering och en föregångare i hållbarhet.

Bland annat dessa ämnen kommer avhandlas i en serie webbinarier som arrangeras för att fira den snart 100 åriga Åland. Det tredje webbinariet i serien har fokus på Åland som föredöme i hållbarhet.

– Vad gör Åland till ett föredöme inom hållbarhet? 
– Hur kommer det sig att en liten ögrupp leder ett hållbarhetsnätverk som inkluderar hela Östersjöområden?
– Vad kan vi lära oss av Åland?

Åland ska vara fullt ut hållbart senast år 2051. Det målet satte Ålands lagting och landskapsregering upp år 2014. Samtidigt satte man upp sju strategiska mål som ska vara uppnådda redan 2030. Ramverk för inriktningen av utvecklings- och hållbarhetsarbetet utgörs av de fyra hållbarhetsprinciperna och Agenda 2030.

Utvecklings- och hållbarhetsagendan för Åland handlar om en vision för hur ålänningarna vill att deras Åland ska se ut. Den handlar om hur människor ska må, men även alla andra levande ting runt omkring oss. Visionen ”Alla kan blomstra i ett bärkraftigt samhälle på fredens öar” har bland annat belönats med European Sustainability Award 2019 i kategorin ”Samhällen upp till 100 000 personer”. Nätverket bärkraft.ax, som är öppet för deltagande av aktörer i alla samhällssektorer och alla människor som aktivt vill bidra till ett bärkraftigt och hållbart Åland, utgör navet för det åländska utvecklings- och hållbarhetsarbetet.

Vi kommer under webbinariet få höra från bland annat Alfons Röblom som är utvecklingminister på Ålands landskapsregering, Micke Larsson som är huvudsekreterare i utvecklings- och hållbarhetsrådet samt Annika Lepistö, koordinator på ReGeneration2030 nätverket och styrelseledamot i stiftelsen Regeneration2030. Fler talare tillkommer, följ institutet på sociala medier för att hålla dig uppdaterad!

Webbinariet arrangeras av Finlandsinstitutet tillsammans med Föreningen Norden Stockholmsavdelningen och ingår i en serie kallad Ålandsmåndagar. De övriga webbinarierna i serien behandlar Ålands historia och självstyre (3 maj) samt Fredens öar, demilitariseringen av Åland och säkerhet på Östersjön (10 maj). Åland-webbinarierna kommer kunna ses på vår hemsida och Youtube-kanal efteråt.

PROGRAM 
SWE/ FIN

15.00 / 16.00 Välkommen & introduktion
Arrangörerna

15.05 / 16.05 En självstyrelse i hållbar utveckling
Talare: Alfons Röblom, utvecklingsminister, Ålands landsskapsregering

15.15 / 16.15 Alla kan blomstra på fredens öar – presentation av Bärkraft-nätverket
Talare: Micke Larsson, huvudsekreterare, Utvecklings- och hållbarhetsrådet

15.30 /16.30 Unga från en liten ö i Östersjön som ledare för en växande klimatrörelse
Talare: Annika Lepistö, koordinator ReGeneration-nätverket

Fler talare tillkommer

16.15 / 17.15 Publikfrågor

16.30 / 17.30 Avslutning