×

Åland 100 år – Ålands historia & självstyre

Categories
Program Digitalt Samhälle

Tid: Måndag 3 maj 2021, kl. 15.00-16.30 (svensk tid) / 16.00-17.30 (finsk tid)
Plats: Digitalt

Åland – självstyre, demilitarisering och en föregångare i hållbarhet

Bland annat dessa ämnen kommer avhandlas i en serie webbinarier som arrangeras för att fira det snart 100-åriga Åland.  Det första webbinariet har fokus på Ålands och självstyrets historia.

Hur kommer det sig att Åland har självstyre? Hur såg vägen till självstyrelsens utformande 1921 ut? Och varför är händelserna intressanta idag?

I april 1920 antog Finlands riksdag en självstyrelselag för Åland men lagen accepterades inte av ålänningarna och för att nå en lösning skickades ärendet vidare till nybildade Nationernas förbund (NF). Den 24 juni 1921 fattade NF:s råd ett beslut om en kompromiss. Åland skulle tillhöra Finland, men Finland måste garantera ålänningarnas svenska språk, kultur, lokala sedvänjor och självstyrelsesystem. Landstinget – som i dag heter lagtinget, sammanträdde sedan till sitt första plenum den 9 juni 1922. Därför firas den 9 juni numera som Ålands självstyrelsedag.

Experter på webbinariet är historikern Janne Holmen, Uppsala universitet och Ida Jansson med doktorand i mänskliga rättigheter, Lunds universitet, som båda även har åländskt påbrå. Vi kommer även få höra kommentarer från Ålands landsskapsregering och lantrådet Veronica Thörnroos och synen på Åland idag.

Webbinariet arrangeras av Finlandsinstitutet tillsammans med ABF Stockholm, Föreningen Norden Stockholmsavdelningen samt Ålands fredsinstitut och ingår i en serie kallad Ålandsmåndagar. De följande webbinarierna kommer att handla om Ålands demilitarisering och säkerhet på Östersjön (10 maj), samt om Åland som hållbart föredöme (24 maj). Bland talarna finns till exempel Finlands tidigare president Tarja Halonen och Sverige före detta statsminister Carl Bildt. Åland-webbinarierna kommer kunna ses på vår hemsida och Youtube-kanal efteråt.

PROGRAM

SE / FI (vänligen observera tiderna)

15.00 / 16.00 Välkommen & introduktion

Arrangörerna

15.05 / 16.05 Historisk tillbakablick till Ålands självstyre

Janne Holmén, historiker, Uppsala universitet 

15.20/ 16.20 Hur har Åland utnyttjat sitt självstyre?

Implementering av internationella beslut på lokal nivå 

Ida Jansson, doktorand i mänskliga rättigheter, Lunds universitet

15.30/ 16.30 Diskussion

Janne Holmen och Ida Jansson

15.45/ 16.45 Kommentar från Ålands landskapsregering

Veronica Thörnroos, lantråd, Ålands landskapsregering

16.15/ 17.15 Publikfrågor

16.30/ 17.30 Avslutning

Följ arrangörerna på Twitter:

  • Finlandsinstitutet Stockholm: @Finlandsinst
  • ABF Stockholm: @ABFStockholm
  • Föreningen Norden Stockholmsavdelningen: @ForeningenNorden
  • Ålands Fredsinstitut: @fredsinstitutet

Bild: Erik Kuhlefelt/Visit Åland