×

Åland 100 år – Fredens öar, Ålands demilitarisering och säkerhet i Östersjön

Categories
Program Digitalt Samhälle

Tid: Måndag 10 maj, 2021, kl. 15.00-16.30 (svensk tid) kl. 16.00-17.30 (finsk tid)
Plats: Digitalt

Åland – självstyre, demilitarisering och en föregångare i hållbarhet

Bland annat dessa ämnen kommer avhandlas i en serie webbinarier som arrangeras för att fira den snart 100 åriga Åland.  Det andra webbinariet i serien har fokus på Ålands demilitarisering och säkerhet i Östersjön.

Åland är ett självstyrande, demilitariserat och neutraliserat landskap i Finland. Självstyret och demilitariseringen har diskuterats fram och tillbaka i 160 år och gör Åland unikt i denna del av världen. På webbinariet kommer Åland och demilitarisering diskuteras utifrån en internationell kontext. Kan världen lära sig något av Åland? Och är demilitarisering relevant i dagens digitalt gränslösa samhälle?

Webbinariet avslutas med en diskussion mellan president Tarja Halonen och Sveriges tidigare statsminister Carl Bildt om demilitarisering och säkerhet på Östersjön.

Bild: Kreab & Lasse Keltto

Webbinariet arrangeras av Finlandsinstitutet tillsammans med ABF Stockholm, Föreningen Norden Stockholmsavdelningen samt Ålands fredsinstitut och ingår i en serie kallad Ålandsmåndagar. De övriga webbinarierna i serien behandlar Ålands historia och självstyre (3 maj) samt Åland som föregångare inom hållbarhet (24 maj). Åland-webbinarierna kommer kunna ses på vår hemsida och Youtube-kanal efteråt.

Välkommen!

PROGRAM

SE / FI (vänligen observera tiderna)

15.00 / 16.00 Välkommen & introduktion

Arrangörerna

15.05 / 16.05 Åland, fredens öar

”Betydelsen av Ålands demilitarisering – relevans för framtiden?”

Diskussion: Ambassadör Marie Jacobsson, Folkrättsrådgivare, Utrikesdepartementet, Sverige och Sia Spiliopoulou Åkermark, docent i folkrätt, direktör, Ålands fredsinstitut

15.45 / 16.45 Ålands självstyre och Finlands, Sveriges & Östersjöregionens säkerhet

Diskussion: President Tarja Halonen och tidigare statsminister Carl Bildt

16.15 / 17.15 Publikfrågor

Bild: Tiina Tahvanainen/Visit Åland