×

Filmpremiär och -samtal: En underbar finsk jävla jul

Categories
Program Film

Plats: Zita Folkets bio, Birger Jarlsgatan 37

Tid: Torsdag 24/11 klockan 18-20:15

Biljetter: Via Zitas hemsida, 100 kr (filmvisning ingår)

I samband med Stockholmspremiären av filmen En underbar finsk jävla jul  arrangerar Finlandsinstitutet ett samtal med filmens regissör Taru Mäkelä och den svenska filmens (En underbar jävla jul, 2015) manusförfattare Edward af Sillén. Samtalet är på svenska och hålls efter filmvisningen. Samtalet modereras av skådespelaren Siri Fagerudd. Under samtalet kommer Mäkelä och af Sillén bland annat att prata om hur det är att göra en ny version av en redan existerande film och hur humor och komik skiljer sig i Finland och Sverige.

Från vänster: Taru Mäkelä, Siri Fagerudd, Edward af Sillén

Utgångsläget i En underbar finsk jävla jul är att två väldigt olika släkter ska fira jul tillsammans. Kvällen spårar raskt ur då värdparet avslöjar en välhållen hemlighet; till hushållet hör även en tredje person, en höggravid värdinna. Den samlade släkthopen sväljer såklart inte nyheten utan frågor, och när missförstånden hopas finner sig till slut julfirarna ståendes vid nervsammanbrottets rand. Den gemensamma julen ser redan ut att vara dömd till förödelse, då det plötsligt sker ett hjärtsmältande julmirakel. Filmen är en omarbetad version av den svenska julfilmssuccén En underbar jävla jul.

Bild ur En underbar finsk jävla jul. Don Films.

Taru Mäkelä började sin karriär som manusförfattare/regissör inom underhållnings-tv-branschen. Under årens lopp har hon gjort allt från drama och komedi till dokumentärer. Nu för tiden jobbar Mäkelä både med film, radiopjäser och teater. En underbar finsk jävla jul är Mäkeläs tionde (!) biopremiär och hennes tidigare julkomedi Täydellinen joulu (2019) blev en stor succé.

Edward af Sillén är känd både som regissör, manusförfattare och från tv. af Sillén har skrivit manus till otaliga tv-program och krogshower, och är även känd för tv-publiken som ESC-kommentator och jurymedlem i Talang. Han regisserade succéfilmen En del av mitt hjärta (2019) och skrev manus till En underbar jävla jul (2015) tillsammans med Helena Bergström och Daniel Réhn.

Läs mer om filmen här.