×

Nu även digitalt: Finlands svenska historia – författarsamtal med Martin Hårdstedt

Categories
Program Digitalt Litteratur Samhälle

Tid: Torsdagen 13 april 2023 kl. 18:0019:30
Dörrarna och baren öppnas kl. 17:30
Plats: Finlandsinstitutet, Snickarbacken 4, Stockholm
Språk: svenska
Fritt inträde! Vänligen anmäl ditt deltagande här.

Varmt välkommen till ett samtal om varför Finlands historia är viktig för oss i Sverige. Samtalet inleds med att professor Martin Hårdstedt presenterar sin nya bok Finlands svenska historia. En spretig historia, där tusen år av epokgörande händelser mixas samman med politik, makt, språk, identitet och kultur. I sin bok visar han på att det inte finns bara en historia, utan flera, som har olika betydelser under olika tider.

Efter bokpresentationen sker ett panelsamtal. Det tar sin utgångspunkt i de alltmer täta och betydelsefulla kontakterna mellan Finland och Sverige. Frågan som ställs är vilken betydelse ländernas gemensamma historia har för ett framgångsrikt samarbete. Har vi tillräcklig insikt i Sverige om Finlands svenska historia och är den fortsatt relevant idag?

I samtalet deltar förutom Martin Hårdstedt även Tuula Teeri, vd på svenska Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien och tidigare rektor på Aalto-universitetet, och Björn von Sydow, statsvetare och tidigare bland annat förvarsminister och talman i riksdagen. Diskussionen leds av Anders Eriksson, direktör för Finlandsinstitutet och tidigare bland annat press- och kulturråd vid Sveriges ambassad i Helsingfors.

Martin Hårdstedt är professor i historia vid Umeå universitet och bosatt i Tavestehus i Finland. Till hans specialområde hör militärhistoria och politisk historia ur ett nordiskt perspektiv, med särskild fokus på Finland.

Arrangemanget är ett samarbete mellan Finlandsinstitutet, bokförlaget Natur & Kultur samt Kulturfonden för Sverige och Finland.  Finlands svenska historia kommer att finnas att köpa till specialpris under kvällen.

Vill du veta mer? Vänligen kontakta Linn Bäckström, kommunikatör Natur & Kultur
e-post: linn.backstrom@nok.se

Varmt välkommen!