×

Finska för invandrare (FFI)

Categories
Teater Program

Tid: fredagen 25 februari 2022, kl. 18.30 och lördagen 26 februari kl. 18
Plats: Finlandsinstitutet, Snickarbacken 4, Stockholm
Språk: finska och svenska, med textning
Biljetter: 150 kr. Köp biljetten till 25.2 kl. 18.30 och 26.2 kl. 18 (Obs! Fredagens föreställning är slutsåld)

I den finska föreningen i en svensk småstad finns endast en äldre medlem, Ritva, kvar. Föreningen, som är nedläggningshotad, kommer att försvinna med henne. Men så en dag dyker en yngre man, Lennart, upp. Han upplever att hans finska identitet togs ifrån honom som barn. Nu vill han återta den! Ritva är tveksam. För mycket sorg och svårmod ryms i den finska själen för att lättvindigt pracka på den på någon annan, samtidigt som hon inser att detta kan vara enda möjligheten för föreningen att överleva. Tillsammans trevar de sig fram och försöker efter bästa förmåga göra Lennart finsk – något som visar sig vara väldigt svårt, kanske helt omöjligt. Han längtar efter en identitet han aldrig haft, och hon målar upp en bild av ett land som inte längre finns.

Finska för invandrare är en komedi med farsartade missförstånd och finskt allvar. Samtidigt är det ett ömsint och kärleksfullt porträtt av två personer som söker efter sin plats och sig själva. 

Fredagens föreställning inleds med ett samtal med regissören Malou Zilliacus och manusförfattaren Jani Lohikari som intervjuas av Finlandsinstitutets direktör Anders Eriksson.

Regi: Malou Zilliacus
Manus: Jani Lohikari
I rollerna: Kimmo Tetri (Kaveri-kollektivet) och Irina Parviainen (Kokkolan kaupunginteatteri)
Scenografi: Ari Auvinen
Kostym- och maskdesign: Agnes Kenttä
Rekvisita: Reetta Kinnunen
Musik: Anna Järvinen
Ljud- och ljusdesign: Tomas Jakobsson
Grafisk formgivning: Henning Lindahl

Producent Kaveri-kollektivet: Minttu-Maria Jäävuori
Producent Kokkolan kaupunginteatteri: Mia Gustafsson

Längd: ca 1 h 45 min inklusive paus

Produceras av Kaveri-kollektivet och Karleby Stadsteater i samarbete med Riksteatern, Östgötateatern och Finlandsinstitutet samt med stöd av Kulturrådet, Stockholms stad, Region Stockholm och Kulturfonden för Sverige och Finland.