×

Samtal och boklansering: De finska krigsbarnen – Ett nordiskt familjedrama

Categories
Program Digitalt Litteratur Samhälle

TId: Tisdag 30/1 2024 kl. 18–19.30
Dörrarna och baren öppnar kl. 17.30
Plats: Finlandsinstitutet, Snickarbacken 4, Stockholm
Språk: svenska
Anmälan: Evenemanget är kostnadsfritt. Anmäl gärna ditt deltagande på förhand via denna länk.

Under andra världskriget skickades omkring 70 000 finska krigsbarn till Sverige. Det innebar att hundratusentals liv förändrades, i bägge länder. Den närmaste källan till dessa omvälvande förflyttningar är breven som mödrarna och fostermödrarna utväxlade och som tillgängliggjorts för forskaren Ann Nehlin. I denna första studie i sitt slag får vi gripande perspektiv, på individnivå, av ett skeende som annars ofta beskrivits på politikernivå. Slutsatserna att dra är många – och tyvärr aktuella även för vår egen tid.

Välkommen till ett samtal och boksläpp av Ann Nehlins De finska krigsbarnen. Ett nordiskt familjedrama på Finlandsinstitutet tisdagen den 30 januari! Evenemanget ordnas i samabete med Kulturfonden för Sverige och Finland och med förlaget Natur&Kultur. Förutom Ann Nehlins egna ord om boken kommer vi också att få ta del av ett samtal mellan henne och Mirjam Kalland, professor i småbarnspedagogik vid Helsingfors universitet, samt Erkki Grönroos och Hilkka Mälarstedt, båda före detta krigsbarn.

I boken De finska krigsbarnen får vi möta barn som ville och barn som inte ville lämna Finland, barn som inte förstod vart de skulle och barn som inte förstod vart de sedan skulle skickas tillbaka. Vi får möta finska mödrar med ångest över att ha skickat i väg sitt barn och mödrar med ångest över att maken eller hon själv hinner dö innan familjen återförenas. Vi får möta svenska fosterföräldrar som inte vill ta emot det barn de fått och sådana som absolut inte vill lämna ifrån sig det vid krigsslutet.

Vi får också en inblick i myndigheternas försök att hantera de logistiska och administrativa prövningarna, för att inte tala om de enorma emotionella konsekvenserna som ingen riktigt hade räknat med.

Ann Nehlin är historiker med särskild inriktning på hur barn tas om hand under krig. Hon är för närvarande verksam som lektor vid Mälardalens universitet.

Deltagare kommer att ha möjlighet att köpa boken till ett rabatterat pris. 

Varmt välkommen!


Bild på Ann Nehlin: Sara Mac Key