×
illustravit bild, folk på disco

Finskt disco!

Categories
Program Musik

Tid: Fredag 9/9 2022 kl. 18.00–24.00
Plats: Finlandsinstitutet, Snickarbacken 4, Stockholm
Biljetter: Släpps den 15/8 här på hemsidan. Håll utsikt!

Som en mariskooli fylld med gröna kulor, marianne, salta pingviner och lanttulaatikko – Finskt disco är tillbaka! På fredagen den 9 september 2022 fyller vi hela Finlandsinstitutet med sauna, schlager och äkta finska diskofiilinki. Så fram med kepsen, skinnvästen och jeansshortsen – vi återkommer med mer detaljerad programinfo närmare höst.

Under sommaren kan du passa på och slipa dina moves med en klassiker! Här guidar finska discos fadersfigur, den eminenta dansskoleläraren Åke Blomqvist till de rätta stegen. Ses på dansgolvet den 9/9!

Fakta om finskt disco
Finnarna har discon i blodet, det vet alla. Discon är en musik- och dansstil som utvecklades i Finland under 70-talet. Musiken kom till genom att man kombinerade den drivande humpparytmen med tangons passionerade texter. På så vis skapades en ny musikstil, genom vilken helt vanligt folk fick möjlighet att utrycka sig på dansgolvet.

Senare exporterades fenomenet via finlandsfärjorna till Stockholm och vidare ut i världen. Finsk disco dansas i olika stilar: fötterna kan till exempel landa bredvid varandra eller glida förbi i slutet av figurer med staccatosteg, men det viktigaste är att aldrig tappa känslan – disko fiilinki.