×

Invigningsdag av barnlitteraturutställningen En resa över Östersjön

Categories
Program Barn & unga

Tid: Onsdag 8/9 kl. 15.30-19
Plats: Finlandsinstitutet i Stockholm, Snickarbacken 4
Anmäl dig här. För att måna om allas säkerhet kan vi endast ta in ett begränsat antal gäster på invigningsdagen.


Välkommen med på invigningsdagen av Finlandsinstitutets stora satsning för 2021: Barnlitteraturutställningen En resa över Östersjön – finländsk barnbokskonst idag! Under dagen får vi höra intressanta inlägg av experter inom barnlitteratur både från Sverige och Finland samt höra barnboksförfattarna och -illustratörerna själva diskutera aktuella teman i ett seminarium fokuserat på barnlitteratur och läsfrämjande. Sveriges kultur- och demokratiminister Amanda Lind håller ett invigningsanförande, och Finlands forsknings- och kulturminister Antti Kurvinen ser och hör vi via en videohälsning. Efter seminariet invigs utställningen vid Finlandsinstitutets galleri och gästerna har chansen att bekanta sig med den fantasifulla utställningen. Utställningen visas i galleriet fram till lördagen den 11/9.


Program

Kl. 15.30 Seminarium om läsning och barnlitteratur

Välkomstord av Finlandsinstitutets direktör Anders Eriksson

Invigningsanförande av kultur- och demokratiminister Amanda Lind Läs talet här

Videohälsning av forsknings- och kulturminister Antti Kurvinen Läs talet här

Hur arbetar man med läsfrämjande på nationell nivå i Finland och Sverige?
Samtal mellan Lillemor Torstensson, chef för barnboksinstitutet i Sverige, och Pamela Granskog från Läsrörelsen i Finland. Moderator litteraturvetaren Janina Orlov.

Att berätta för barn – i ord och bild

Anförande av professor Boel Westin, ordförande i juryn för Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA)

Panelsamtal med författarna Laura Ruohonen och Jens Mattsson, illustratörerna Linda Bondestam och Sanna Mander. Moderator Janina Orlov.

Slutord av Anders Eriksson

Kl. 17.30 Invigning av utställningen En resa över Östersjön

Välkomstord av Finlandsinstitutets direktör Anders Eriksson samt diskussion med riksbibliotekarie Karin Grönvall och utställningsscenograf Petter Ljungberg. Uppträdande Laura Ruohonen och Petri Kumela.

Kl. 18-19 Read Hour

Read Hour är en satsning initierad av Barn- och ungdomsstiftelsen i Finland som ska främja läsning bland barn. Vi medverkar i satsningen genom att läsa högt ur böckerna i utställningen. Vår Read Hour sänds live på Facebook (Finlandsinstitutet Stockholm) och Instagram (@finlandsinstitutet) där alla är välkomna att följa den!

Medverkande läsare bl.a.:
Författare och illustratörer som deltar i seminariet
Riksbibliotekarie Karin Grönvall
Professor Boel Westin
Janina Orlov


Om utställningen

Utställningen presenterar ett axplock ur de senaste årens rikhaltiga barnboksskörd. Experimentlusta, nyfikenhet och humor i kombination med oräddhet, är gemensamma nämnare för böckerna som inte tvekar inför gestaltning av existentiella frågor ur ett barnperspektiv. Andra återkommande ingredienser är frihetslängtan och känslan för naturen. Framför allt kännetecknas berättelserna av ett personligt och modigt uttryck i såväl bild som text.

Invigningsseminariet görs i samarbete med Läsrörelsen och Svenska Barnboksinstitutet