×

Galleriets höstsäsong: Jenni Ropes ”knuglor” skapar sina egna former

Categories
Program Konst & design

Jenni Rope: Knuglor – Solmukat
Tid: 16/9–22/10 2022
Öppettider: tis-ons kl. 11-18, tors kl. 11-17 samt fre-lör kl. 11-15
Plats: Finlandsinstitutets galleri, Snickarbacken 4, Stockholm
Vernissage: torsdagen den 15/9 kl. 18.00–19.30. Fritt inträde, varmt välkommen!

Vernissageprogram den 15/9:
Kl. 18.00 Konstnären Jenni Rope berättar om utställningen och sitt arbete i en intervju ledd av institutets programansvariga Hanna Tapio. Språk: engelska.
Ca kl. 18.15–18.25 Cellisten Katariina Kolehmainen uppträder.

Knuglor är lite som knutar, lite som öglor, men samtidigt ingendera. De är dock inte tråd, utan färg. Jag knyter, syr och väver färg och målningen växer till ett levande tyg. Knuglorna bildar mönster som tar över hela duken, är kraftfulla och vill tränga undan allt annat. Knuglorna utvecklas gradvis från en målning till en annan, bildar olika rytmer, lever sina egna liv.

Jenni Ropes arbete styrs av en intuitiv process där bilden skapas bit efter bit. De nya verken har inspirerats av mönstervärlden, omgivningens rytmer och slumpmässiga former. Målningarnas många uppslukande lager bjuder in till ett långsamt tittande, medan mobilernas sakta rörelser leder tittaren till att utforska och känna verken från olika vinklar.

Jenni Rope (f. 1977) arbetar multidisciplinärt inom måleri, mobiler, mönsterdesign, konstnärsböcker och offentlig konst. I sina verk experimenterar hon med gränserna mellan konst och design och utforskar den abstrakta värld som ligger någonstans mellan måleri och skulptur.

Rope har studerat vid Fria Konstskolan, Konstindustriella högskolan och London College of Printing. För närvarande gör Rope en magisterexamen på Bildkonstakademin vid Konstuniversitetet i Helsingfors. Hennes verk har visats i ett flertal separata utställningar och grupputställningar i Finland och utomlands sedan 2004. Ropes verk ingår i flera finländska samlingar, t.ex. statens, Helsingfors konstmuseums och Saastamoinen-stiftelsens samlingar. Konstnären tackar Centret för konstfrämjande för dess stöd.

Mer information:
Hanna Tapio, programansvarig (konst, design, litteratur)
hanna.tapio(at)finlandsinstitutet.se

Bild: Solmukat 1, 2021. Akryl på linneduk, 130 x 150 cm.