×

Joel Karppanen: Blue Collars

Categories
Program Konst & design

Tid: 15/11 – 21/12 2024
Plats: Finlandsinstitutets galleri, Snickarbacken 4, Stockholm
Öppettider: tis-ons kl. 11–18, tors 11–17 samt fre-lör 11–15
Vernissage: torsdagen den 14/11 kl. 18–19.30 i närvaro av konstnären.

I november öppnas utställningen Blue Collars av Joel Karppanen på Finlandsinstitutes galleri. På utställningen visas fotografier ur Karppanens fotoprojekt som utforskar plattformsekonomi, även kallad gigekonomi, och det senkapitalistiska samhället. Som en del av projektet vikarierade Joel Karppanen som Wolt-bud i Helsingfors under en månads tid. Han skrev också en essä ”Ett matbuds dagbok” baserad på sina erfarenheter.

Arbetare sliter inte längre på fabriker. Fabrikerna har tömts av globalisering och automatisering, och de före detta proletärerna i små industristäder lever ett relativt bekvämt liv i sina villor. 

Samtidigt har Wolt och andra företag inom plattformsekonomin vuxit i rasande fart. I västländer har detta fött en ny arbetarklass, mestadels bestående av unga invandrarmän. Runtom i Europa arbetar upp till 28 miljoner människor inom plattformsekonomin. Antalet förväntas fördubblas under de närmaste åren.

Jag har fotograferat ett förändrat Helsingfors, där klassgränserna fortfarande finns men på nya sätt. Vår tids arbetare är matbud som transporterar hantverkspizza till sprillans nya skyskrapor. Under ett år fotograferade jag det tjeckiska matbudet Kryštof som är i min ålder och bildkonstnär till sitt egentliga yrke. Som en del av processen arbetade jag som Kryštofs vikarie: jag körde mat i en månads tid och gav förtjänsten till honom så han kunde fokusera på sin egen konst. Idag är vi vänner.
– Joel Karppanen

Joel Karppanen (f. 1993) är en prisbelönt fotograf, konstnär, filmskapare och skribent bosatt i Helsingfors. Hans verk har ställts ut exempelvis på Museet för nutidskonst Kiasma, Mänttä bildkonstveckor och KunstHausWien. Karppanens verk tillhör Finlands fotografiska museum, Statens konstverkskommission samt Jenny och Antti Wihuris stiftelses samlingar. För tillfället arbetar Joel Karppanen med en långfilm om matbud. Konstnärens arbete har fått stöd av Kone Foundation och Centret för konstfrämjande. Utställningen genomförs med stöd av av Finska Kulturfonden, Jokes och Finnfoto.

För mer information och pressbilder kontakta Hanna Tapio (programansvarig, konst, design), hanna.tapio@finlandsinstitutet.se

Bilder: Joel Karppanen: Helsinki (2022) och Partners (2023).