×

Joel Slottes utställning på Finlandsinstitutets galleri våren 2023

Categories
Program Konst & design

En konstutställning av den finländska konstnären Joel Slotte öppnar på Finlandsinstitutets galleri i april 2023. Invigningen av utställningen firas i samband med Kulturnatt Stockholm lördagen den 22/4 2023.

Joel Slottes utställning består av figurativa oljemålningar och teckningar. Slotte målar främst motiv av vänner samt nära och kära. Konstnären själv finns avbildad i målningarna som fiktionaliserade versioner av sig själv.

Det finns mycket symbolik i Slottes verk. Figurerna befinner sig i vardagliga omgivningar som tunnelbanan, cykelkällare och regniga festivalområden, men också i mer tidlösa miljöer som små grumliga insjöar bland näckrosor samt i skogen bland katedraliska granar. Figurerna bär på tecken från vårt kollektiva bildspråk, såsom death metal T-skjortor, frukter och tatueringar. Även omgivningen kompletterar symboliken med växter och små fåglar som mänskligheten under årtusendens lopp har laddat med folklore, omen och symbolspråk.

Joel Slotte (f. 1987, Gamlakarleby) är en bildkonstnär som bor och är verksam i Helsingfors. Hans figurativa oljemålningar studerar våra kollektiva bildspråk, vardagliga anekdoter, vänskap och insikten som föds i suddiga sinnestillstånd genom rastlösa narrativ. Slotte valdes till Årets unga konstnär 2021 i Finland.

Utställningen visas på Finlandsinstitutets galleri fram till den 10/6 2023.

Konstverk av Joel Slotte. © Joel Slotte