×

Joutsenlauluni – Min svanesång

Categories
Program Teater

En tragikomisk kärleksförklaring till skådespelarkonsten.

Tid: På turné 10/4 – 28/4 2024
Orter: Tumba, Årsta, Borås, Mariestad, Ludvika, Tierp, Hallstavik, Gävle, Haparanda.
Mer detaljerad tidtabell och biljetter hittar du via denna länk.
Föreställningen är ett samarbete mellan Riksteatern, Tampereen Teatteri och Finlandsinstitutet.

Stambyte är på gång. De boende har meddelats och folk har flyttat ut. Men en dörr förblir stängd. Bakom den finns Ainailona Silver, en skådespelerska som har gått i pension. Och hon är mitt i ett projekt som inte bör distraheras av petitesser som renoveringar. En skådespelares arbete på teatern är som ett andetag – ingenting blir kvar när strålkastarna släckts. Men Ainailona är kvar. Nu filmar hon sitt livs roller. De hon har spelat och de hon aldrig fick spela – Ilona från Kvinnorna på Niskavuori, den unga Julia Capulet från Verona, Masha från Tre systrar, Cleopatra och många fler.

I föreställningen följer vi Ainailonas livscykel som skådespelare, hennes upp- och nedgångar, stunder av lycka och återvändsgränder. Samtidigt som bostadsrättsföreningens ordförande Rasks förtvivlan fördjupas – och medlen för att få Ainailonas att lämna lägenheten hårdnar.

Pjäsen är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands mest kända skådespelare. När hon dog hade hon bara en säng, ett bord, en stol, en filmkamera och videoband där hon genom åren spelat in Ninas monolog ur Måsen – om och om igen.

Min svanesång/Joutsenlauluni är en kärleksförklaring till skådespelarkonsten där Aliisa Pulkkinen spelar totalt 18 roller, alla lika intensivt och passionerat. Pjäsen är skriven av Lauri Sipari och Liisa Urpelainen. För regin står Jotaarkka Pennanen.

Föreställningen spelas på finska och textas på svenska och finska.
Läs mer på Riksteaterns hemsida.

Varmt välkommen!