×

Möt författaren Juhani Karila: Att fånga en liten gädda

Categories
Program Litteratur

Tid: Tisdag 19/3 2024 kl. 18.30
Dörrarna och baren öppnas kl. 18
Plats: Finlandsinstitutet, Snickarbacken 4, Stockholm
Anmälan: Evenemanget är kostnadsfritt. Anmäl dig gärna på förhand via denna länk

Varmt välkommen till en författarträff med den finländska författaren Juhani Karila den 19/3 kl. 18.30! Moderatorn och programledaren Pekka Heino intervjuar Karila om hans hyllade och prisbelönta roman Att fånga en liten gädda (Bookstrap Publishing, 2024, översättning av Emil Johansson) som publiceras i Sverige i mars 2024.

Att fånga en liten gädda är en djärvt genreöverskridande blandning av fantasy, folksaga och naturskildring. När Elina Ylijaako gör sin årliga tripp till familjegården, belägen långt ute i det myggrika myrlandskapet i Östra Lappland, har hon tre dagar på sig att fånga en liten gädda i ett sinande och stinkande myrhål till tjärn. Om hon inte lyckas dra upp fisken kommer hon att drabbas av den förbannelse som vilar över henne och hennes livs kärlek.

Just denna sommar försvåras fiskafänget av att allehanda naturväsen och skogsvarelser vill vara med i leken. Fisketuren blir inte bättre av att en ung kvinnlig polis jagar Elina för ett mord och är henne hack i häl, och kommer allt närmare hennes trolska värld. Men vem jagar egentligen vem? På vilken ände av reven sitter betet?

Juhani Karila (f. 1985) är född och uppvuxen i Pelkosenniemi, i byn Kairala, i finska Lappland. Hans debutroman Pienen hauen pyydystys (Siltala förlag) publicerades 2019 och blev en succé såväl i Finland som på utlandet: boken har vunnit ett flertal litteraturpriser (Kalevi Jäntti, Tähtifantasia, Jarkko Laine, Lappi) och översatts till flera olika språk. Till exempel blev rättigheterna till den franska översättningen sålda redan innan boken givits ut.

Evenemanget ordnas med bidrag från Stockholms stad och i samarbete med Bookstrap Publishing.

Mer info:
litteratur@finlandsinstitutet.se