×

Kikka! (2022)

Categories
Program Film Ny Finsk Film

Kikka! visas som en del av Ny Finsk Film-turnén under våren fr.o.m. den 9/2 2023. Se filmen på Zita Folkets Bio i Stockholm eller kontakta din lokala biograf för information om visningar i din kommun!

Längd: 116 min
Regissör: Anna Paavilainen
Manus: Maarit Nissilä
Genre: Drama, biografi
I rollerna: Sara Melleri, Elena Leeve, Jakob Öhrman, Sanna-Kaisa Palo, Rea Mauranen, Aku Hirviniemi, Martti Suosalo, Kai Vaine, Samuli Niittymäki, Tuomo Prättälä och Ville Tiihonen
Producent: Kaisla Viitala, Elokuvayhtiö Komeetta
Språk: Finska med svenska undertexter
Åldersgräns: TBA, 12 i Finland

Kikka! är en film sprängfylld med musik, som berättar om artisten Kikka och om en tid då Finland var på väg ur en lågkonjunktur och in i välstånd. Filmen handlar om en underhållare och sångerska som älskade att uppträda och ge glädje åt andra, även om hennes konstnärskap och förmåga ofta ifrågasattes. Kosmetikaförsäljaren Kirsi Viilonen drömmer om att bli en stjärna. När Kirsi lär känna DJ:n och radioreportern Paula så bestämmer hon sig för att satsa allt på sin dröm om att bli sångerska. Paula ser stjärnpotentialen i Kirsi och tillsammans skaffar de ett skivkontrakt åt Kirsi. Kikka har fötts. Kikkas karriär skjuter i höjden, då hennes bröstvårta av misstag skymtar förbi i ett tv-program. Kikka blir genast känd i hela Finland och en av landets mest sålda kvinnliga artister.

KIKKA
Kikka är en av de genom alla tider mest sålda kvinnliga artisterna i Finland, och hon har intresserat många medier och medieskapare under de senaste åren. Kikka väcker fortfarande komplicerade känslor och minnen hos folk; för vissa är Kikka en föregångare, förebild och modig skapare, för vissa är hon en dum och smaklös bimbo och sketchfigur medan hon för andra är ett offer och påminnelse om 80- och 90-talens moral och stil. Oberoende, så var hon en av de mest sålda artisterna under en tid då den kvinnliga sexualiteten enligt många var tabu.