×

Klimatångest & miljöhopp

Categories
Program Samhälle

Ett webbinarium om miljökänslor.

Plats: Online, sändning från Hanaholmen i Helsingfors
Tid: Ons 29/9 kl. 10.00-15.30 (finsk tid) / 9.00-14.30 (svensk tid)
Språk: Svenska, finska och engelska. Simultantolkning.
Målgrupp: Anställda och studerande inom utbildningssektorn, forskare och studerande inom psykologi- och miljöområdet, alla intresserade.
Information: Janne Wikström, janne.wikstrom@hanaholmen.fi
Evenemanget är avgiftsfritt, men förutsätter en förhandsanmälan.
Anmälan senast 28/9 kl. 14 (svensk tid)

Klimatångest är numera ett väletablerat begrepp, för såväl forskare som allmänheten, ung som gammal och alla däremellan. Men vilka andra ord har vi för att beskriva känslor relaterade till miljö, klimat och natur? Låter snösorg, soprumsvrede eller vädermedlidande bekant? Finns det kulturella skillnader mellan olika länder och olika språk i hur vi talar om miljökänslor?

I webbinariet ger forskare från Sverige och Finland oss insikt i ämnet, diskuterar kulturella särdrag och svarar på frågor från deltagarna. Därefter har du som deltagare möjlighet att fortsätta diskussionen i någon av de specifika nätverksdialoger som riktar sig till forskare, lärarutbildare och övriga deltagare. Webbinariet riktar sig framför allt till anställda och studerande inom utbildningssektorn, samt forskare och studerande inom psykologi- och miljöområdet, men vi välkomnar alla som är intresserade av ämnet.

Evenemanget anordnas av Tunne ry – Känsla rf, Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland och Finlandsinstitutet i Stockholm, med stöd av Kulturfonden för Sverige och Finland.  

Webbinariet är en del av seminarieserien ”Hållbarhet i framtidens skola”.

Program (svensk tid):

9-9.15 Välkomsthälsning & instruktioner

9.15-10.45 Presentation av forskning  

9.15-9.45 – Docent Panu Pihkala från Helsingfors universitet på temat  Ympäristötunteet – mielen sanoittaminen  (Översatt ungefär: ”Miljökänslor – att sätta ord på själen”)

9.45-10.15 – Docent Maria Ojala från Örebro universitet på temat  Ungas känslor inför klimathotet och implikationer för utbildning för hållbar utveckling

10.15-10.45 – Fil dr Maria Wolrath-Söderberg från Södertörns högskola – ”Det gör ont! Känslorna i omställningsprocessen”

10.45-11 Paus

11-12 Paneldiskussion

12-13 Lunch

13-14.30 Diskussioner &  Nätverksmöten: 

a) för forskare (på engelska),
b) utbildningssektorn,
c) övriga deltagare (Dialogpaus-diskussioner på svenska och finska. Dialogpaus är ett nytt sätt att starta och föra en konstruktiv diskussion. https://www.dialogpaus.fi/)