×

Maija Tammis installation Octomom

Categories
Program Konst & design

Maija Tammi: Octomom
17/1120/12 2023 och 9/120/1 2024

Vernissage: 16/11 kl. 18–19.30,
med artist talk mellan Maija Tammi och Anna Tellgren, fil.dr. och intendent för samlingen av fotografi vid Moderna Museet, kl 18.10.

Den finländska konstnären Maija Tammi ställer ut på Finlandsinstitutets galleri 17/11—20/12 2023. Efter juluppehållet fortsätter utställningen att vara öppet mellan 9/1—10/1 2024.

I utställningen visas verket Octomom samt konstboken Hulda / Lilli (Kult Books, 2023). I installationen Octomom blir bläckfisken, människan och tiden sammanflätade. Videomaterialet av bläckfisken, Graneledone boreopacifica, som av forskare fått smeknamnet Octomom, kombineras med en ljudberättelse om världens längsta ruvning och ett självporträtt av konstnären.

Tammis praktik kännetecknas av viljan att utforska saker från grunden och arbeta med konstnärer, forskare och experter från olika områden. Inför Octomom har Tammi intervjuat djuphavsforskare och samarbetat med ljudkonstnärer, bl.a. med skådespelaren Jessica Grabowsky som som är uppläsare av utställningens ljudberättelse. Konstboken Hulda / Lilli som är ett lekfullt och listigt mänskligt experiment. Verket syftar till att framkalla en känslomässig reaktion och uppmuntrar betraktaren att utforska ursprunget till sina egna känslor.

Maija Tammi (f. 1985) är en prisbelönt finsk konstnär och doktor i konst. Tammis fotografier, videor och installationer utforskar gränserna mellan dödlighet och odödlighet och vetenskap och konst. Hennes verk har ställts ut i Paris, Berlin, Rom, London, New York, Sydney och Tokyo. Hon har även publicerat fem böcker. Utställningen på Finlandsinstitutets galleri i Stockholm är Maija Tammis första separatutställning i Sverige.

Maija Tammi: Octomom-installaatio, 2023, näyttelyssä Empatiakone, Suomen valokuvataiteen museo 30.3.–27.8.2023

Mer information och pressbilder:
Hilla Tuominen, programansvarig konst och design
hilla.tuominen@finlandsinstitutet.se