×

Minni Havas: Passion Fruit – lidande, lust och skapandets glöd

Categories
Program Konst & design

Minni Havas: Passion Fruit
Tid: 8/2–25/3 2023
Vernissage: Tisdag 7/2 2023 kl. 18-20. Läs mer om vernissagen här.
Plats: Finlandsinstitutets galleri, Snickarbacken 4, Stockholm
Öppettider: tis–ons kl. 11–18, tors kl. 11–17, fre–lör kl. 11–15.

Obs. tisdagen den 14/3 har galleriet öppet enbart mellan kl. 16.30 och 18.30.

Under Stockholm Design Week presenterar Finlandsinstitutet Minni Havas, en av den nya generationens mest aktuella och intressanta formgivare och konstnärer i Finland. Hennes utställning Passion Fruit invigs på tisdagen 7 februari 2023 på Finlandsinstitutets galleri i Stockholm.

I utställningen kommer vi bland annat att få beskåda färgsprakande mattor som Minni Havas under 2022 har designat för Finarte, ett finländskt familjeföretag som tillverkar designmattor och hemtextilier. Till denna kollektion har Havas hämtat inspiration av frukter. Känslor, livets förgänglighet och olika former av passioner har ofta behandlats i bildkonsten genom fruktmotivet.

– I utställningens namn attraheras jag av dess skenbara lätthet, till och med estetik och det mångdimensionella i framförallt ordet passion. Passion kan innebära lidande, men också kärlek, lust eller skapandets glöd, säger Minni Havas.

Det är inte bara frukttemat i Minni Havas verk som väcker känslor. Hennes inspirerande användning av färg, och sinnebilderna som väcks av färgerna, gör det likaså. Besökare på utställningen får möjligheten att reflektera över sina egna färgassociationer genom den läckra färgskalan som har vävts in Havas-mattorna. Förutom de fylliga mattorna får vi även se andra textilier, som Minni Havas formgivit exklusivt för Finlandsinstitutets utställning. Även teckningar och andra konstverk av Havas visas.

Minni Havas (f. 1983) tog examen som designer och kläddesigner från Aalto-universitetet 2010. Hon har designat textilier för bland annat finländska designföretagen Finarte och Vimma Company, samt gjort skjorttryck för det franska modehuset Maison Margiela. Dessutom gör hon teckningar, skapar keramiska skulpturer och designar konsttextilier.

Passion Fruit visas på Finlandsinstitutets galleri i Stockholm mellan 8 februari och 25 mars 2023.

Övre bild: Finarte. Pome-matta designat av Minni Havas för Finarte.