×

Njut av höstens digitala program – var du än befinner dig!

Categories
Program Digitalt

Under dessa tider är det svårt att resa till Finland och många av oss saknar det östra grannlandet. Därför tar vi det bästa Finland har att erbjuda hem till dig!

Vi på Finlandsinstitutet har under året 2020 satsat mycket på vår digitala verksamhet så att alla ska ha möjlighet att njuta av högkvalitativt kulturprogram och ta del av aktuella samhällsfrågor så tryggt som möjligt. Följ gärna med vad som finns på vår hemsida och följ oss på våra sociala medier för att ta del av det senaste vi har att erbjuda!
Nedan hittar du exempel på vårt senaste digitala kultur-och samhällsutbud.

Vi ses digitalt!

Samhällsprogram

Webbinarium: En hållbar nystart för Sverige och Finland

Coronakrisen har skakat om ekonomierna världen över. Vilka lärdomar kan man dra av tidigare kriser och vilka är de misstag man bör undvika? Hör Jyrki Katainen och Anders Borg, Finlands och Sveriges finansministrar under finanskrisen 2008–2009, diskutera vilka åtgärder Finland och Sverige bör vidta för att klara Coronakrisen. Diskussionen går på engelska.


Webbinarium: Ekologisk och social hållbarhet i framtidens skola

Ta del av vårt intressanta webbinarium om hållbarhet inom skolan i Finland och Sverige! Hör bland annat ministerdialogen mellan utbildningsministrarna Li Andersson och Anna Ekström. Webbinariet är den första i en serie av seminarier där vi vill öka utbytet av idéer och erfarenheter kring hållbarhet, utbildning och pedagogisk forskning mellan Sverige och Finland, två länder som står inför samma utmaningar.


Webbinarium: Forma din framtid i Finland – om utbildningsmöjligheter i Finland

Finlands ambassad och Finlandsinstitutet välkomnar dig till ett webbinarium där vi presenterar utbudet för universitets- och högskolestudier i Finland. Webbinariet vänder sig till dig som är student, gymnasieelev, studentvägledare eller bara allmänt intresserad av studier i Finland.


Östersjödagen: tre intervjuer

Den 27/8 uppmärksammade Finlandsinstitutet Östersjödagen som i Finland arrangeras av John Nurminens Stiftelse. Ett av sätten vi uppmärksammar Östersjödagen på är genom tre intervjuer med personer i Sverige som på olika sätt är engagerade i Östersjöfrågor.


Konst

Digital konstkväll med utställning och art talk

Följ med på en spännande tur på Emma Ainalas utställning ” This Will Not Appear on Your Timeline Unless You Decide to Share It” tillsammans med vår konstexpert Hanna Tapio, intervjuad av Jaana Vikman! Efter rundvandringen bjuder vi på en Art Talk som behandlar könet och dess påverkan på konsten och konstvärlden. I samtalet medverkar de finländska konstnärerna Hinni Huttunen och Illusia Juvani samt Sarah Guarino Werner, kurator och konstintendent på Haninge Konsthall. Under samtalet diskuteras bland annat hur könsidentiteten påverkar och syns i det konstnärliga skapandet och curateringen. Om du vill se endast rundvandringen, finns den att se här. På engelska.


Konstnärsintervju med fotografen Emma Sarpaniemi

Fotografen Emma Sarpaniemi berättar i en intervju om sin konstutställning When the Sun goes down We see Lemons som visades på Finlandsinstitutets galleri t.om. 29 oktober 2020. I intervjun Sarpaniemi bland annat om utställningens centrala teman, och vilken roll färger, kläder och rekvisita spelar i hennes konst. På engelska.

https://www.youtube.com/watch?v=7dIe45ij3gg

Film

Intervju med skådespelaren Pekka Strang om filmen Hundar bär inte byxor

Höstens första film på vår Ny Finsk Film -turné var den prisbelönta och känsloveckande Hundar bär inte byxor, en smärtsam kärlekshistoria som äger rum i BDSM-världen. Filmen har väckt stort intresse på internationella filmfestivaler, och är enligt Helsingin Sanomat en av de bästa finska filmerna de senaste åren. Läs mer om filmen och se en intressant intervju med filmens huvudrollsinnehavare, Pekka Strang!


Cineasterna – strömma finska filmer gratis med bibliotekets lånekort

Med strömningstjänsten Cineasterna och vårt bibliotekskort kan du se finska filmer på din egen dator. Helt gratis! Du kan välja bland ett hundratal spelfilmer, dokumentärer och barnfilmer. Filmerna är textade på svenska.


Litteratur

Författaren Carl-Gustaf Linden i samtal med Anders Eriksson om Nokia

Nokia var i början av 2000-talet världens största tillverkare av mobiltelefoner. Framgångarna förändrade omvärldens syn på Finland och finländarnas syn på sig själva. Om Nokia och dess enorma betydelse för Finland skriver journalisten, författaren och forskaren Carl-Gustaf Lindén i sin bok Nokia och Finland -rapport från de galna åren. Möt Lindén i ett samtal med Finlandsinstitutets direktör Anders Eriksson, som arbetade som Sveriges radios korrespondent i Helsingfors under en del av de galna Nokiaåren.


Låna böcker – nästan som vanligt!

Bibliotekets böcker och tidskrifter kan du låna via institutets webbkatalog, telefon eller mail och hämta antigen på ditt lokala bibliotek eller på institutet i Take away-bokkassar. Eller varför inte låna e-böcker eller e-ljudböcker


Våra sociala medier – alltid först med det senaste

På våra sociala medier hittar du alltid vårt senaste utbud och tips om andra digitala kulturevent och kulturinstitutioners program i Finland och Sverige.

Följ oss på sociala medier!

Finlandsinstitutet på Instagram
Finlandsinstitutets galleri på Instagram
Ny finsk film på Instagram
Finlandsinstitutet på Facebook
Finlandsinstitutets bibliotek på Facebook
Ny finsk film på Facebook
Finlandsinstitutet på Twitter