×

Ny finsk film våren 2021

Categories
Film Program

Vi på Finlandsinstitutet distribuerar finska filmer runt om i landet, i form av Ny finsk film-serier. Varje år väljer vi sammanlagt sex nya och intressanta filmer som turnerar runt om i Sverige, tre på våren och tre på hösten. Här hittar du det aktuella filmutbudet.

Boka finska filmer

Intresserad av att visa finsk film? Ta en titt på vår filmkatalog och välj filmer du är intresserad av! Läs mer om filmdistribution här, mejla film@finlandsinstitutet.se eller ring 08-545 212 15 för närmare information.


Sånger om kärlek (Lauluja rakkaudesta, 2020)

Dokumentär, 70 min

Regi: Anu Kuivalainen I rollerna: Ritva Oksanen, Sirkka & Yki, Ahti & Paavo, Raija, Maricca & Antti, Risto & Pirjo

Vad händer med kärleken när vi blir äldre? Sånger om kärlek är en dokumentärfilm av Anu Kuivalainen om passion i ny kärlek, styrka i långa partnerskap, glädje i att leva för sig själv – om kärlek i alla dess former. Genom sånger och dikter framförda av Ritva Oksanen binds sex olika historier om kärlek samman. De nygifta äkta makarna förenas av karaoke, åtrå och trädfällning. En änka blir tvungen att bygga upp ett nytt liv efter att ha mist sin man. En livsnjutande kvinna har stadigt sällskap med en 20 år yngre man, men ifrågasätter om det kan kallas kärlek. De två männens långa förhållande har burit dem genom svåra tider och bär dem fortfarande trots att hälsan sviker.


Sällskapsspelet (Seurapeli, 2020)

Dramakomedi, 120 min

Regi och manus: Jenni Toivoniemi I rollerna: Emmi Parviainen, Laura Birn, Samuli Niittymäki, Eero Milonoff, Christian Hillborg, Iida-Maria Heinonen, Paula Vesala och Paavo Kinnunen.

Ett gammalt kompisgäng samlas för att tillbringa en nostalgisk helg tillsammans i en idyllisk strandvilla och samtidigt ordna en överraskningsfödelsedagsfest åt Mitzi (Emmi Parviainen) – precis som de gjorde redan som tonåringar. Festen går dock genast snett när födelsedagsbarnet inte alls uppskattar överraskningen. Det spända läget får ännu en ny vändning när Mitzis bästa vän Veronika (Laura Birn) har med sig sin nya pojkvän och svenska Hollywood-export Mikael (Christian Hillborg).


Eden (2020)

Drama, ungdomsfilm, 93 min.

Regi och manus: Ulla Heikkilä I rollerna: Aamu Milonoff, Linnea Skog, Bruno Baer, Amos Brotherus, Jere Ristseppä, Satu Tuuli Karhu, Tommi Korpela, Irina Pulkka

En veckas skriftskoleläger mitt i den sköna sommaren. På lägret konfronteras den självsäkra och intellektuella Aliisa (Aamu Milonoff), den självklara mittpunkten Jenna (Linnea Skog) och den tystlåtne och känslige Panu (Bruno Baer) med sig själva, andra och ännu till systemet. Deras föräldrar med sina krav, förväntningar och festarrangemang är någonstans långt borta. Spänningarna ökar när förälskelse och förargelse alternerar under en explosiv vecka. I något skede blir var och en tvungen att ge upp sin roll och se världen med nya ögon.


Håll dig uppdaterad om Ny finsk film och andra spännande händelser inom den finska filmvärlden på Facebook och Instagram!