×

Open Call: Karl Henrik Edlund och Øistein Sæthren Dahle ska genomföra en gemensam fotoutställning

Categories
Program Konst & design

Finlandsinstitutet i Stockholm har tillsammans med Centrum för fotografi (CFF) och Fotokonstnärernas förbund r.f. i Finland arrangerat en open call, genom vilken man har sökt en fotograf från Finland och en från Sverige som tillsammans med hjälp av ett hemmaresidens ska genomföra en gemensam utställning i Finlandsinstitutets galleri under hösten 2021.

Vi tog emot högkvalitativa ansökningar både från konstnärsduor och konstnärer som ännu inte hade en arbetspartner från det andra landet. I ansökningarna föreslogs många intressanta fotografiprojekt. Alla förslag skulle ha passat i vår projektprofil och skapat spännande samarbetsprojekt mellan fotografer från Finland och Sverige.

Denna gång blev Karl Henrik Edlund, verksam i Finland, och Øistein Sæthren Dahle, verksam i Sverige, utvalda att delta i hemmaresidenset och genomföra utställningen i Stockholm.

Karl Henrik Edlund (f. 1987) och Øistein Sæthren Dahle (f. 1988) har etablerat sitt samarbete redan innan denna open call. Tillsammans utformar de Mirari Collective-konstnärskollektivet och de har båda studerat fotografi vid Akademin Valand i Göteborg.

Edlund och Dahle deltog i open callen med deras gemensamma projekt Annotations, vilket består av två separata fotografiprojekt: Edlunds projekt som går under arbetsnamnet Fylga och Dahles tvärkonstnärliga Mute Ash-projekt. Båda projekten utgår från platser som ligger långt borta och som på grund av Coronapandemin varit omöjliga att resa till, för att fortsätta arbetet.

Under sina hemmaresidens kommer Edlund och Dahle utforska hur deras projekt kan utvecklas och fortsätta hemifrån. Även själva hemmaresidensen i de två länderna behandlar detta tema: hur kan man jobba med ett gemensamt projekt utan fysisk kontakt? Slutresultatet kommer vi se i en gemensam utställning av Edlund och Dahle i Finlandsinstitutets galleri i november 2021.

Open call-juryn bestod av Kristyna Müller, verksamhetschef på Centrum för fotografi (CFF), Henna Harri, direktör på Fotokonstnärernas förbund r.f. i Finland, Petronella Grönroos, utställningskoordinator på Fotokonstnärernas förbund r.f. och Hanna Tapio, programansvarig på Finlandsinstitutet i Stockholm.

Finlandsinstitutet följer hur det utvalda projektet avancerar och informerar om det på sin hemsida och på sina sociala medier, speciellt på galleriets Instagram-konto @finlandsinstitutets_galleri.

Karl Henrik Edlund och Øistein Sæthren Dahles fotoutställning kommer att visas i Finlandsinstitutets galleri 11.11.–22.12.2021.

Mer information: Hanna Tapio, programansvarig, hanna.tapio@finlandsinstitutet.se

Karl Henrik Edlund och Øistein Sæthren Dahle.