×

Tillsammans på scen för första gången: pianisten Kari Ikonen och saxofonisten Per Texas Johansson

Categories
Program Musik


Tid: Torsdagen den 19/5 2022 kl. 18.30–20.30, inkl. paus
Plats: Sibeliussalen, Finlandsinstitutet, Snickarbacken 4, Stockholm
Biljetter: 150kr. Köp din biljett via länken här.

Välkommen att lyssna på jazzpianisten Kari Ikonen! Ikonen firar sin nya soloskiva med en Europaturné och gästspelar på Finlandsinstitutet den 19 maj. Efter pausen får han sällskap på scenen av den svenska saxofonisten Per Texas Johansson.

– Jag lyssnade på Pers band på jazzfestivalen i Björneborg för några och sedan och tänkte att vi måste få spela tillsammans! Vi har gjort några försök men de har inte blivit av på grund av pandemin. Men nu ska vi spela tillsammans för första gången, Ikonen berättar.

Kari Ikonens nya verk, solopianorepertoaren ”Impressions, Improvisations & Compositions” publicerades nyligen som CD- och LP-skiva på det tyska Ozella Musics initiativ. Musiken präglas av inflytanden från runtom i världen, bl.a. av japansk koto. Ikonen säger sig vara särskilt förtjust i arabisk musik. Arabiska maqam-skalor med sina mikrointervaller spelas på flygel, med hjälp av det av konstnären själv utvecklade manicken Maqiano!

Kari Ikonen berättar om ”Maqiano”

Impressioner, improvisationer och kompositioner 

Ikonen har hämtat inspiration från konstnären Vasili Kandinsky: 

– Kandinsky delade upp sina verk i tre kategorier: impressioner, improvisationer och kompositioner. Improvisationerna föddes spontant och speglade konstnärens själsliga liv och känslor. Impressionerna var också improviserade, men fick sin ingivelse utifrån, från musik eller natur. Kompositionerna uppkom, liksom improvisationerna, från konstnärens inre värld, men med avsiktlighet och med ett finslipat resultat. Alltså en nästan perfekt allegori av mitt album! 

Pianisten, ”moogisten” och kompositören Kari Ikonen (f. 1973) är en av Finlands mest framgångsrika jazzmusiker. Yrjö-pristagaren för Årets finska jazzmusiker 2013 uppträder numera som solist, med sin egen trio, duo med Louis Sclavis och i flera andra konstellationer, såsom Orchestra Nazionale della Luna, kvartetten Ajaton och Trio Toffa. Ikonens verk har hyllats internationellt och han har bl.a. fått förstaprisen på amerikanska “Julius Hemphill Composition Awards” och italienska “Scrivere in Jazz”.

Varmt välkommen!

Mer information:
Milka Jafri, programansvarig musik
milka.jafri@finlandsinstitutet.se

Bild på Kari Ikonen: Tanja Ahola
Bild på Per Texas Johansson: Tore Sætre / Wikimedia