×

Samiska museers bemyndigande – tre berättelser

Categories
Samhälle Program


Tid: Tisdag 10/12 2024 kl. 18 (Dörrarna öppnas och serveringen börjar kl. 17.30) 
Plats: Finlandsinstitutet, Snickarbacken 4, Stockholm 
Språk: Samtalet sker på engelska
Anmälan: Gratis inträde men förhandsanmälan krävs, anmäl dig senast 9/12 kl. 21. Anmäl dig via denna länk. (Vi bjuder på förtäringen)

Majoritetsbefolkningen har traditionellt haft ett starkt inflytande på hur minoritetskulturer har presenterats på museer. Idag hörs samernas röst, Europas enda urbefolkning, bättre än någonsin, på både nationella och samiska museer. Det finns flera samiska museer i Sverige, Finland och Norge, som drivs av samerna själva. Idag omformar samiska museiledare utställningsprocessen och introducerar nya inhemska (sina) perspektiv för museiarbetet och museibesökarna. 

Välkommen till en temakväll arrangerad av Europa Nostra Sverige i samarbete med Finlandsinstitutet på tisdagen den 10 december kl. 18. Evenemanget lyfter fram tre samiska museichefer som driver förändring och bemyndigande genom att föra samernas egen röst och berättelser i centrum för sina museers verksamhet.  

KVÄLLENS PROGRAM

17.30 Dörrarna öppnas och serveringen börjar

18.00 –18.10 Tina Wik, Europa Nostra och Wivan Nygård-Fagerudd från Finlandsinstitutet hälsar välkommen

18.10–18.20 Inledning av Sverker Sörlin.

18.20 –18.40 Taina Máret Pieski, museichef för samiska museet Siida i Enare: The Sámi museum Siida as an empowerer of the cultural self-esteem of the Sámi people

18.40–18.55 Elisabeth Pirak Kuoljok, museichef för Ájtte, samiska museet i Jokkmokk: The significance of returning Sami artifacts to their indigenous context

18.55–19.10 Anneli Bäckman, curator för Gaaltije Saemien Museum: Gaaltije – a Sami museum in the making

19.10 – 19.20 Paus

19.20 – 19.50 Paneldiskussion modererad av Wivan Nygård-Fagerudd

19.50 Avtackning och slutdiskussion

20.00 Dörrarna stängs


Sverker Sörlin är professor i miljöhistoria vid avdelning för historiska studier av teknik, vetenskap och miljö vid KTH. Sörlins forskning har följt två huvudspår: Det ena handlar om naturresursernas, miljöns och klimatförändringens vetenskap och politik sedan slutet av 1700-talet. Det andra handlar om kunskapens sociala användning och organisation, särskilt forsknings- och innovationspolitik. Sörlins författarskap omfattar också essäer, biografier och annan litterär sakprosa.

Taina Máret Pieski är chef för det samiska museet Siida i Enare, Finland. Pieski har en lång erfarenhet från olika ledande befattningar, bland annat på olika ministerier och som borgmästare i Utsjoki, EU:s nordligaste kommun.

Under Pieskis tjänstgöring har Samiska museet Siida utsetts till Årets Europeiska museum, EMYA2024 och Årets museum 2024 i Finland.

Elisabeth Pirak Kuoljok är museichef vid Stiftelsen Ájtte museum i Jokkmokk sedan fyra år tillbaka. Pirak Kuoljok har arbetat vid museet i 20 år.

En av de större frågorna för Ájttes vidkommande handlar om framtida finansiering samt återföringsfrågor.

Anneli Bäckman är curator på Gaaltije Saemien Museume, ett kulturhus och museum med rötter i Södra Saepmie, beläget i Staare/Östersund.

På Gaaltije Saemien Museume är Bäckman intresserad av att utforska relationerna till olika samlingar som speglar sydsamisk historia men även att lyfta konsten i den sydsamiska regionen eftersom museet inte har någon egen samling,

Europa Nostra är en ”europeisk röst för civilsamhället”, en paneuropeisk federation som har åtagit sig att skydda och främja kultur- och naturarvet. Federationen består av icke-statliga kulturarvsorganisationer och stöds av ett brett nätverk av offentliga organisationer, privata företag och privatpersoner i över 40 länder. Europa Nostra upprätthåller även nära förbindelser med Europeiska unionen, Europarådet, UNESCO och andra internationella organ. Europa Nostra Sverige är Europa Nostras representant i Sverige med ett nätverk av svenska kulturarvsföreningar.

Varmt välkommen!

Mer information:
Lasse Paukkonen, programansvarig samhällsfrågor
lasse@finlandsinstitutet.se

Bild: Isabel Pohjanen