×

Samtal om Albert Edelfelt – modernt konstnärsliv i sekelskiftets Europa

Categories
Program Konst & design Tur-Retur

Tid: Tisdagen den 31 januari kl. 18.00–19.30
Dörrarna och baren öppnar 17.30
Språk: Svenska
Fritt inträde men anmäl dig gärna via denna länk.

Varmt välkommen till ett samtal om Albert Edelfelt (1854–1905), den moderna konstnären som rörde sig lika vant i salongerna i Paris som på den finska landsbygden. Edelfelt var en kosmopolit som reste mellan Norden och Paris, och hans målningar speglar både det lokala och kontinentala livet. Hans konstverk växlar mellan vardagliga scener från den finska skärgården och porträtt av europeiska kungligheter och kulturprofiler.

Edelfelt är en av de mest älskade konstnärerna i den finländska konsthistorien. Trots de stora internationella framgångarna tvivlade Edelfelt ofta på sin konstnärliga förmåga. Samtalet handlar också om Edelfelts hustru, Ellan de la Chapelle, och hennes betydelse för hans framgångar, samt hennes strävan efter ett jämställt äktenskap och att själv kunna ha en karriär.

Medverkande: Patrik Steorn, museichef Göteborgs konstmuseum, Maria Vainio-Kurtakko, FD, Susanna Pettersson, överintendent Nationalmuseum. Moderator är Yukiko Duke.

Under kvällen får vi även se en kort film från Edelfelt-utställningen på Göteborgs konstmuseum. Appell förlag finns på plats och säljer Maria Vainio-Kurtakkos bok Ett gott parti – scener ur Ellan de la Chapelles och Albert Edelfelts liv samt boken Albert Edelfelt modernt konstnärsliv i Europa” (red: Eva Nygårds och Patrik Steorn).

Välkommen!

Mer information:
linda.granback@finlandsinstitutet.se

Bild av Yukiko Duke: Peter Cederling