×

Seminarium – Språk- och kulturkompetens som brobyggare inom vård och omsorg

Categories
Utbildning Program

Tid: 25 augusti 2023, kl 10.00–17.00, kaffe och registrering från kl 09.00
Plats: Finlandsinstitutet, Snickarbacken 4, Stockholm
Anmälan: Pris: 700kr / deltagare inklusive förmiddags- och eftermiddagskaffe och lunch. Anmäl dig via denna länk senast den 21/8.
OBS! Du kan betala via faktura eller på plats via swish eller kontokort. Arbetsgivare betalar via faktura som skickas ut efter seminariet.

Välkommen på ett seminarium där vi får ta del av resultaten av projektet Språk- och kulturkompetens som brobyggare inom vård och omsorg. Dagen erbjuder konkreta tips och workshoppar om hur man kan arbeta med finska språket och finsk kultur inom omsorgssektorn. Under seminariet får vi även höra om rekryteringsmöjligheter av finska praktikanter/arbetstagare till vård- och omsorgssektorn i Sverige, samt vilka samarbetsmöjligheter en finländsk yrkeshögskola kan erbjuda de finska förvaltningsområdena. 

Projektet är ett samarbete mellan Yrkeshögskolan Metropolia AMK i Finland, Gävle kommun och Finlandsinstitutet i Stockholm.


Dagens program

9.00 Anmälning och morgonkaffe

10.00–12.00 Presentation av projektet Språk- och kulturkompetens som brobyggare

  • Projektledare Katja Hämäläinen, Yrkeshögskolan Metropolia
  • Teater- och kulturansvarig, konsult Raija Airaksinen-Björklund
  • Strateg social hållbarhet med inriktning mot nationella minoriteter Pilvi Mattila-Sundberg, Gävle kommun

12.00–13.00 Lunch på Finlandsinstitutet i Stockholm

13.00–14.30 Vad har vi åstadkommit? Presentation av projektets resultat

14.30–15.00 Fika

15.00–16.30 Non-stop workshoppar (á 20 min):*
Workshop 1: Kommer du ihåg? Bioanalytikerstuderande Heidi Kullberg och arbetsterapistuderande Elmo Himberg presentar ett kortpaket som ska hjälpa till att förbättra minnet.

Workshop 2: Den finländska kulturen ger glädje till vardagen! Raija Airaksinen-Björklund presenterar ett materialpaket om den finländska kulturen.

Workshop 3: Snar hjälp är dubbel hjälp! Katja Hämäläinen berättar om vad man ska tänka på när arbetsplatsen tar emot en praktikant/arbetstagare från Finland. Krista Lehtonen upplyser om Yrkeshögskolan Metropolian och om hur de rekryterar personal och praktikanter till Sverige.

Workshop 4: Erfarenheter av multiprofessionellt samarbete: Studerande som Oppfinnar-Jocke. Lektor Miia Pulkkinen och Jari Pihlava berättar om samarbeten som studerande inom socialt arbete och vård och omsorg har gjort och vilka samarbetsmöjligheter en finländsk yrkeshögskola kan erbjuda till de finska förvaltningsområdena i Sverige. Kom och diskutera hur vi kan hjälpa ditt förvaltningsområde i framtiden!

16.30–17.00 Avslutning

Varmt välkommen!

Mer information:
Konsult Raija Airaksinen-Björklund
airaksinenbjorklund@gmail.com