×

Ingen riktig finne vs Finnjävlar: Kai Latvalehto och Kristian Borg

Categories
Program Litteratur Musik Samhälle

Tid: Lördag 24/2 2024 kl. 14
Plats: Finlandsinstitutet, Snickarbacken 4, Stockholm
Fritt inträde – varmt välkommen!
(Biljetter till kvällens konsert köps direkt via Debasers hemsida)

10 år efter dokumentärfilmen Ingen riktig finne och Finnjävlarantologin – var befinner sig sverigefinskheten i dag? Efter Markus Krunegårds Nokia & Ericsson och Finlands medlemskap i Nato: är det nu sverigefinnarna får högre status och finskan i Sverige blir mer accepterad?

Varmt välkommen till ett samtal om sverigefinskheten 2024! Ämnet diskuteras med Kai Latvalehto och Kristian Borg på Finlandsinstitutet under Sverigefinnarnas dag, lördagen den 24/2 kl. 14.

Kai Latvalehto (fil. dr inom sverigefinskhet och huvudperson i filmen Ingen riktig finne) och Kristian Borg (redaktör för Finnjävlar-antologin och förläggare på Verbal förlag) diskuterar sverigefinskhetens ställning och utveckling och berör teman som språk, identitet, historia, klass, diskriminering, skam och stolthet samt kulturella likheter och skillnader. 

Välkommen!


Konsert med The Dimitri Keiski Band på Debaser Strand

Firandet av sverigefinnarnas dag fortsätter senare på kvällen på Debaser Strand i Stockholm med ett panelsamtal och sverigefinsk rockkväll. The Dimitri Keiski Band är ett tajt rockband som under sitt enda Stockholmsgigg och kvällen till ära spelar Hurriganes och andra sverigefinska klassiker* på Debaser Strand i Stockholm.

Dimitri Keiski är uppvuxen i Märsta och innan flytten till Finland vann han True Talent i TV3 år 2011. I Finland har han bland annat spelat Freddie Mercury i en bejublad Queen-musikal och turnerat med Hurriganes. Bandmedlemmarna Hanski Kilkki och Tero Sundell har båda en bakgrund inom Tehosekoitin, ett av Finlands mest framgångsrika band under 90- och 00-talet.

Kl. 19, innan konserten, blir det samtal om sverigefinsk identitet och erfarenheter som andra generationens sverigefinne med Dimitri Keiski, Andreas Ali Jonasson, Sade Kahra och Victoria Rixer. Samtalet är på svenska.

Biljetter till kvällen kostar 250 kr och köps direkt via Debaser.

Sverigefinnarnas dag, den 24 februari i Stockholm:

Kl. 14: Samtal med Kai Latvalehto och Kristian Borg, Finlandsinstitutet (fri entré)
Kl. 18: Dörrarna till Bar Brooklyn/Debaser Strand öppnar
Kl. 19: Samtal om sverigefinsk identitet, Debaser Strand
Kl. 20: The Dimitri Keiski Band på scen, Debaser Strand


Mer information:
Kristian Borg, tel. 070-444 81 93
kristian@verbalforlag.se.

Dagen arrangeras av Verbal förlag, Hornstulls bokhandel, Sverigefinska kulturambassaden och Finlandsinstitutet. Arrangemanget genomförs med stöd från Kulturrådet.

* På 70-och 80-talet drog rock’n’roll-bandet Hurriganes tiotusentals åskådare till arenor och folkparker i Sverige. En minnesvärd spelning var på Järlateatern i Stockholm 1977, då publiken totalförstörde salen eftersom Hurriganes vägrade spela encore.