×

Vårens författarturnéer: Rainer Paakkinen och Arttu Tuominen

Categories
Program Litteratur

Finlandsinstitutets författarturnéer fortsätter! Under våren 2023 blir det sverigefinska Rainer Paakkinen och Arttu Tuominen från Finland som åker runt om i landet för att prata om sina böcker. Författarbesöken sker huvudsakligen på finska.

Rainer Paakkinen

Rainer Paakkinen är sverigefinska tecknaren/författaren/fabriksarbetaren från Fårbo, Småland, som i sin tvåspråkiga grafiska kortnovell Äiti kulta! Älskade mamma! beskriver brevväxlingen mellan en mamma som blivit kvar i Finland när dottern flyttat till Sverige. Den handlar om saknad och om längtan, den handlar om den som lämnade, och om den som blev kvar.

Boken har getts ut i samarbete med Region Sörmland, Eskilstuna, Oxelösund och Trosa. Paakkinen har även illustrerat den tvåspråkiga Lakupiiput & makkarasoppa / Lakritspipor & korvsoppa (text: Eija Salminen) samt några andra produktioner. Han har genom åren haft utställningar i flera städer, fått Pappers kulturstipendium och studerat vid HDK i Göteborg.

Rainer Paakkinen på turné
8/3 Eskilstuna stadsbibliotek
1/4 Borås stadsbibliotek
13/4 Smedjebacken, Werner Aspenströmbiblioteket (Obs! På svenska)
16/5 Södertälje stadsbibliotek


Arttu Tuominen

Arttu Tuominen är en familjefar från Björneborg i sydvästra Finland. På dagarna arbetar han som miljöinspektör och på kvällarna skriver han mörka, hårda deckare. Tuominen har publicerat åtta romaner. Hans debut Muistilabyrintti (Myllylahti) publicerades 2015.

Delta-seriens (WSOY) fjärde del Häväistyt publicerades i augusti 2022. I sina deckare skildrar Tuominen en polisenhet i Björneborg som utreder brott som tvingar de anställda att fundera över sina egna val och värderingar. Serien sammanlänkar på ett fräscht sätt Tuominens mästerliga stil att bygga intriger och en human beröring.

Två första böcker i Delta-serien har getts ut på svenska. Den första (Blodsbröder) tilldelades Johtolanka-priset och nominerades för Glasnyckeln. Översättningsrättigheter för Delta-serien har sålts till sju länder och bearbetning för en tv-serie pågår just nu.

Arttu Tuominen på turné:
18/4 Göteborg, Världslitteraturhuset
19/4 Ludvika biblioteket
20/4 Järfälla, Jakobsbergs bibliotek

Foto av Arttu Tuominen: Mikko Rasila, WSOY


Varmt välkommen!

Mer information
Mari Forsberg, litteraturkonsult för författarturnéer
mari.forsberg@finlandsinstitutet.se
Mari tar även gärna emot önskemål kring eventuella framtida författarturnéer.