×

Vårens författarturnéer: Tiina Laitila Kälvemark och Juhani Karila

Categories
Program Litteratur

Tiina Laitila Kälvemark

Tiina Laitila Kälvemark är författare och journalist som är bosatt i Stockholm. Hennes femte bok, romanen Valon ja pimeän sonaatit (“Sonater av ljus och mörker”) publicerades i september 2023 (WSOY). Den handlar om felaktiga val, lögner och den läkande kraften av musik och vänskap. 

Ensamhet, utanförskap, medelklassångest och klimatfrågor är ofta återkommande teman i Laitila Kälvemarks litterära verk. Hennes debutbok, novellsamlingen Kadonnut ranta (“Den försvunna stranden”, WSOY, 2012) nominerades till Runeberg-priset och vann det sverigefinska Kaisa Vihuinen -priset 2013. I likhet med Laitila Kälvemarks andra verk handlar den om sverigefinskhet och migration men även globalisering och nomadism i ett bredare perspektiv.

Tiina Laitila Kälvemark på turné:
24/2 Sundbyberg, Allaktivitetshuset kl. 13
19/3 Järfälla, Jakobsbergs bibliotek kl. 18.30
17/4 Södertälje
23/4 Upplands Bro
25/4 Luleå stadsbibliotek kl. 17.30

Juhani Karila

Juhani Karila (f. 1985) är född och uppvuxen i Pelkosenniemi, i byn Kairala, i finska Lappland. Hans debutroman Pienen hauen pyydystys (Siltala förlag) publicerades 2019 och blev en succé såväl i Finland som på utlandet: boken har vunnit ett flertal litteraturpriser (Kalevi Jäntti, Tähtifantasia, Jarkko Laine, Lappi) och översatts till flera olika språk. Till exempel blev rättigheterna till den franska översättningen sålda redan innan boken givits ut.

Att fånga en liten gädda en djärvt genreöverskridande blandning av fantasy, folksaga och naturskildring. När Elina Ylijaako gör sin årliga tripp till familjegården, belägen långt ute i det myggrika myrlandskapet i Östra Lappland, har hon tre dagar på sig att fånga en liten gädda i ett sinande och stinkade myrhål till tjärn. Om hon inte lyckas dra upp fi sken kommer hon att drabbas av den förbannelse som vilar över henne och hennes livs kärlek.

Att fånga en liten gädda (Bookstrap Publishing, 2024, översättning av Emil Johansson) publiceras i Sverige i mars 2024.

Juhani Karila på turné:
19/3 Finlandsinstitutet kl. 18.30
20/3 Upplands Väsby kl. 17.30
22/3 Fagersta