×

Karl Henrik Edlund & Øistein Sæthren Dahle: Annotations

Categories
Konst & design Program

I höstens andra utställning Annotations möts fotokonstnärerna, Karl Henrik Edlund och Øistein Sæthren Dahle, kring teman som minne, materialitet och förlust. Utställningen visas på Finlandsinstitutets galleri från och med den 12/11 fram till den 22/12 2021.

Galleriet har öppet tisdagar och onsdagar kl. 11-18, torsdagar kl. 11-17 samt fredagar och lördagar kl. 11-15. Välkommen!

OBS. Onsdagen den 8/12 har galleriet endast öppet mellan 17 och 18.

Utställningens titel, Annotations, syftar på anteckningar som förklaringar, kommentarer eller referenser. Titeln hänvisar även till registrering av något i ständig förändring och till hur själva processen blir en del av konstverket. Utställningen är ett resultat av ett hemmaresidens som Edlund och Dahle deltog i under sommaren 2021. Konstnärerna valdes till residenset genom en open call. Projektet är ett samarbete mellan Finlandsinstitutet i Stockholm, Centrum för fotografi (CFF) och Fotokonstnärernas förbund i Finland.

Att behöva orden – brevväxling mellan konstnärerna

Edlund och Dahle brevväxlade via e-post under oktober månad, före utställningen hösten 2021. Den finlandssvenska skribenten och kritikern Helen Korpak har sammanställt en text ur e-korrespondensen mellan de två konstnärerna. Texten dyker ner i konstnärernas huvuden under utställningsprocessen på ett vackert och intimt sätt. Läs texten här.

Vernissage och Art Talk den 11/11

Vernissage firas på torsdagen den 11/11 kl. 18–19.30. Under kvällen får vi höra konstnären Øistein Sæthren Dahle berätta om utställningen, sin konst och samarbetet med den finländska kollegan. Karl Henrik Edlund skickar en videohälsning till vernissagen. Fri entré! Ingen förhandsanmälan krävs. Varmt välkommen!


Karl Henrik Edlund (f. 1987, Finland) är bosatt och verksam i Helsingfors. Han har studerat fotografi på Nordens Fotoskola i Sverige och filmkonst på Akademin Valand vid Göteborgs universitet. Edlund belönades i år med Golden Shade Award för bästa filmfotografi vid Tammerfors filmfestival och Artproof Grant Finland. Hans följande fotobok ges ut 2022 av det svenska förlaget Journal. Centret för konstfrämjande i Finland har stött konstnärens arbete för utställningen Annotations.

Øistein Sæthren Dahle (f. 1988, Norge) är bosatt och verksam i Stockholm. Han studerar sista året på masterprogrammet i fri konst vid Tromsø Kunstakademi. I samarbete med Kodoji Press ges hans första fotobok ut hösten 2021.

Tillsammans är Edlund och Dahle medgrundare av konstnärsprojektet och -residenset Mirari.

Mer information: Hanna Tapio, programansvarig (konst, design, litteratur), hanna.tapio(at)finlandsinstitutet.se