×

Leena Kumpulainen: Green Tights – Rimskutt och illustrationer

Categories
Program Barn & unga Bibliotek

Välkommen till vernissage av utställningen på Finlandsinstitutets bibliotek under familjedagen lördagen den 16/3!

Tid: 16/315/5 2024
Plats:
Snickarbacken 4, Stockholm
Utställningen kan ses under bibliotekets öppetider:
Tisdagar och onsdagar kl. 11–18
Fredagar och lördagar kl. 11–15

Leena Kumpulainen (f. 1962) växte upp i Idensalmi, en liten stad i norra Savolax som är omgiven av sjöar och skog. Hon flyttade från Helsingfors till Stockholm efter en kort vistelse i Madrid 1998.

1986 tog Leena Kumpulainen examen som grafisk designer från Konstindustriella Högskolans Utbildningscentrum i Helsingfors och har sedan dess verkat som illustratör. Hon började med traditionella tekniker, intresserade sig sedan i datorstödd design i början av 1990-talet och arbetar nuförtiden med digital blandteknik.

Leena Kumpulainen har haft samarbeten med både tidnings- och bokförlag och reklam- och mediebyråer. Hon har illustrerat böcker, läroböcker, tidskrifter och jobbat med produktillustrationer och grafisk design. Några exempel av böcker: Suuri leikkikirja (Olli Aulio, Gummerus, 1985), Merilaapsuus (Kyllikki Villa, Lasten Keskus, 2004, och Green Tights – 18 Funny Rhymes (Riikka Rissanen, självpublicerad, 2020).

Green Tights – Vihreät sukkahousut -bokens rötter finns djupt inne i bästiskusinen Riikkas gympapåse på 70-talet, då de två muntra kusinerna hittade saker att skratta åt precis överallt. Green Tights – rimskutt och illustrationer -utställningen består av illustrationer till barnboken med rim som Riikka Rissanen (f. 1965) har skrivit till sina små barn. Bilderna beskriver äventyr av såväl riddare, humlor som en kräsen luktärt. Syftet med boken är att glädja och att inspirera läsare i alla åldrar till lek med ord.

Leena Kumpulainen, som kallar sig själv för logofil, hittar sin inspiration i ord, nonsens, konsthistoria, gamla trycksaker, absurda nyheter och från naturens under.

Strumpbyxor – klädesplagg med långa strumpor som är sammanstickade med
och hålls uppe av en åtsittande byxdel av elastiskt material.
Svenska Akademiens ordlista