×

Niina Mantsinen: Rug the World

Categories
Program Konst & design

Finlandsinstitutets andra utställning våren 2022 är den finländska textilkonstnären Niina Mantsinens Rug the World. Utställningens vernissage ordnas i anknytning till Finntastic Festival lördagen den 23/4 2022. Utställningen visas fram till 11/6 på Finlandsinstitutets galleri.

Niina Mantsinens verk förenar den urbana konstformen graffiti och en mjuk form av den nordiska textiltraditionen, rya. Båda konstformerna får nytt perspektiv genom dialog mellan motsättningar av två olika världar. Varje rya är gjord i samarbete med en graffitikonstnär och alla graffitin är originalmålningar. För Finlandsinstitutets utställning gör Niina Mantsinen en rya tillsammans med den svenska graffitikonstnären Fonk.

Niina Mantsinen är en textilkonstnär, född i Norra Karelen i Finland 1986. Mantsinen skapar sina verk med hjälp av tuftning och andra hantverkstekniker. Graffitiryor är gjorda i samarbete med graffitimålare. Hennes verk har visats på talrika separat- och grupputställningar i såväl Finland som runtom världen. Bekanta dig med Mantsinens konst på hennes websida.

Mer information: Hanna Tapio, programansvarig (konst, design, litteratur), hanna.tapio(at)finlandsinstitutet.se

Niina Mantsinen: Para, 2020. Fotograf: Saku Soukka.