×

Niina Mantsinen: Rug the World – vernissage och art talk

Categories
Program Konst & design

Tid: Lördagen den 23/4 2022 kl. 18.00-18.30.
Plats: Finlandsinstitutets galleri, Snickarbacken 4, Stockholm
Anmälan: Ingen föranmälan krävs, fri entré. Varmt välkommen! 
Utställningens vernissage ordnas i anknytning till Finntastic Festival och Kulturnatt Stockholm. Utställningen visas fram till 11/6 2022.

Välkommen till vernissagen! Art talk mellan Niina Mantsinen och den svenska textilkonstnären Miriam Parkman (medlem i vävgruppen Studio Supersju) börjar kl. 18.00. Samtalet är på engelska. Vi får höra om Mantsinens konst, hennes sätt att arbeta och om den nordiska textilkonstens nutid och framtid.


Finlandsinstitutets andra utställning våren 2022 är den finländska textilkonstnären Niina Mantsinens Rug the World. Mantsinens verk förenar den urbana konstformen graffiti och en mjuk form av den nordiska textiltraditionen, rya. Båda konstformerna får nytt perspektiv genom dialog mellan motsättningar av två olika världar. Varje rya är gjord i samarbete med en graffitikonstnär och alla graffitin är originalmålningar. För Finlandsinstitutets utställning gör Niina Mantsinen en rya tillsammans med den svenska graffitikonstnären Fonk.

Niina Mantsinen är en textilkonstnär, född i Norra Karelen i Finland 1986. Mantsinen skapar sina verk med hjälp av tuftning och andra hantverkstekniker. Graffitiryor är gjorda i samarbete med graffitimålare. Hennes verk har visats på talrika separat- och grupputställningar i såväl Finland som runtom världen. Bekanta dig med Mantsinens konst på hennes websida.

Mer information: Hanna Tapio, programansvarig (konst, design, litteratur), hanna.tapio(at)finlandsinstitutet.se

Niina Mantsinen: Para, 2020. Fotograf: Saku Soukka.

Under vernissagen samtalar Niina Mantsinen med Miriam Parkman. Parkman är textilkonstnär och handvävare baserad i Stockholm. Med varpen som papper och inslaget som färger och penslar skapar hon ryor och bildvävar som gränsar mellan funktion och fantasi. Hon är en av sex medlemmar i vävgruppen Studio Supersju och tilldelades 2021 ett av Konstnärsnämndens 1-åriga arbetsstipendium.