×

Ny Finsk Film -hösten 2024

Categories
Program Film

Vi på Finlandsinstitutet distribuerar finska filmer runt om i landet, i form av Ny finsk film-serier. Vanligen väljer vi sammanlagt sex nya och intressanta filmer som turnerar runt om i Sverige varje år, tre på våren och tre på hösten. Dessutom distribuerar vi två barn-/familjefilmer per år.

Nedan hittar du det aktuella filmutbudet, varsågod!

Boka finska filmer

Intresserad av att visa finsk film? Läs mer om filmdistribution här, mejla film@finlandsinstitutet.se för närmare information.

Se film på bio

Ny finsk film-serien visas på Zita Folkets Bio i Stockholm och på många andra biografer runt om i landet. Kontakta din lokala biograf för information om visningar i din kommun!


Kverulanten blir kär

Dramakomedi, 98 min.

Regi: Mika Kaurismäki
Manus: Sami Keski-Vähälä
I rollerna: Heikki Kinnunen, Jaana Saarinen, Iikka Forss, Ville Tiihonen, Silu Seppälä, Ona Huczkowski, Pertti Sveholm, Sanna-Kaisa Palo, Pauliina Hukkanen
Språk: Finska med svensk textning

Under sin butiksresa känner Kverulanten plötsligt lukten av något spännande. Lukten visar sig vara kvinnan Saimi och Kverulanten blir helt hänförd. Aldrig hade han trott att en gammal surgubbe kunde känna sig som en ung tonårsgrabb igen. Kverulanten är tvungen att erkänna att han trivs i Saimis sällskap: hennes ord, blickar och beröring väcker liv i känslor som länge legat begravda.

Kverulantens söner är dock skeptiska och börjar gräva i Saimis bakgrund. De svartsjuka sönerna tror inte att Saimi är uppriktig med sina känslor, utan är nästan säkra på att hon är ute efter deras arv.


ÅTERLIV

Drama, 109 min.

Regi: Hanna Västinsalo
Manus: Hanna Västinsalo
I rollerna: Riitta Havukainen, Krista Kosonen, Kaisu Mäkelä, Antti Virmavirta, Leo Sjöman, Milo Tamminen, Emma Kilpimaa, Hannele Lauri
Språk: Finska med svensk textning

Två äldre personer, Juhani och Tellu, blir valda till ett genterapiförsök genom vilket de fysiskt föryngras. Då den första förtjusningen lagt sig så märker Juhani och Tellu att de nu igen står framför samma livsval som de redan en gång stått framför, och att varken samhället eller familjen runt omkring dem är enbart positiva till förändringen.

Juhani hittar en ny mening med livet genom att uppfylla sina tidigare drömmar om att bli astronom. Tellu är full av livsglädje och ser varje ny dag full av möjligheter, men det en gång levda livet hänger samtidigt med henne som en mörk skugga. Allting slutar med att Tellu tar ett beslut som underminerar Juhanis planer och tvingar dem båda att möta varandra på ett helt nytt sätt.


Missilen

Drama, komedi, 115 min.

Regi: Miia Tervo
Manus: Miia Tervo
I rollerna: Oona Airola, Hannu-Pekka Björkman, Tommi Korpela, Pyry Kähkönen, Jarkko Niemi, Emma Kilpimaa, Tommi Eronen
Språk: Finska med svensk textning

I december 1984 faller en sovjetisk missil ner i finska Lappland. Niina, en ensamstående mamma, har precis fått jobb på den lokala tidningen och råkar höra om missilen på radion. Hon bestämmer sig för att reda ut vad som egentligen hänt och hur stor risken för kärnvapenkrig är. Den lilla byn där ingenting händer är plötsligt centrum för ett världspolitiskt spektakel. Samtidigt försöker statsmakten tona ner hela saken.

Niina lär känna Kai, en stridspilot som känner till en hel del hemlig information om missilen – och deras förhållande blir allt närmare. När Niinas exman då plötsligt släpps ur fängelse måste hon lära sig sätta sina egna gränser.


Halmhatten, Filttofflan och hönan

Familjefilm, 77 min.

Regi: Reetta Aalto
Manus: Sinikka & Tiina Nopola, Emma Nopola, Lenka Hellstedt
I rollerna:
Halmhatten: Eedla Höglund
Filttofflan: Klaara Höglund
Övriga roller: Niina Lahtinen, Joonas Nordman, Janne Kataja, Lari Halme, Krisse Salminen, Pirjo Heikkilä, Kaisa Hela, Ernest Lawson, Ella Rönkkö
Språk: Finska med svensk textning

Halmhatten, Filttofflan och hönan är en gladlysten familjefilm om vänskap och hönor.

Halmhatten inleder sitt sommarlov på ett badmintonläger och träffar där hönan Cynthia som är på rymmen. Filttofflan i sin tur har hittat en ny vän, Anita, som till allas stora förvåning också är en höna. Under ledning av två tokiga poliskonstaplar börjar nu en stor hönsjakt, och både missöden och missförstånd står på tur när hela gänget kommer i farten.