×

Östersjödagen

Categories
Program Samhälle

På torsdag 26/8 bjuder vi på Finlandsinstitutet dig att delta i Östersjödagen tillsammans med oss och göra en gärning för vårt vackra hemhav. Syftet med dagen är att lyfta fram frågor kring och öka kunskap om Östersjön.

Östersjödagen är ett initiativ av John Nurminens Stiftelse i Finland och ordnas nu för tredje gången. I år uppmärksammas dagen på bred front i Sverige där ett 30-tal organisationer medverkar. Organisationen Race for the Baltic samordnar aktiviteterna i Sverige.

Under vecka 34 kommer Finlandsinstitutet att uppmärksamma Östersjödagen bl.a. med videohälsningar från intressanta personligheter med kopplingar till både Sverige och Finland samt ett webbinarium (26.8. kl 12) om blå ekonomi, dvs. samverkan mellan havssektorn och -ekosystemet. Professor Kari Hyytiäinen från Helsingfors universitet intervjuas då av Maria Wetterstrand (VD Miltton Europe). Vårt bibliotek erbjuder även mångsidiga boktips!

En gärning till förmån för Östersjön

Vi vill dessutom utmana dig – du som läser detta, din organisation, ditt företag eller din familj till att på Östersjödagen den 26/8 göra en gärning för vårt hav. Ett enkelt sätt att vara med är genom någon av de följande manifestationerna:

Doppet för Östersjön

Östersjömeny

Östersjöstund

Lägg upp filmen eller bilderna med din Östersjödagsutmaning på sociala media! Tagga oss på Finlandsinstitutet, och använd hashtaggarna #Östersjödagen #Itämeripäivä samt beroende på utmaningen #pulahdus #doppet #itämerimenu #östersjömeny #itämerihetki #östersjöstund.

Mer information om Östersjödagen, så som utmaningarna och evenemang i både Sverige och Finland, hittar du här.

Tillsammans kan vi göra en skillnad!