×
En man luktar på en potatis

Potatis (Peruna, 2021)

Categories
Program Film

Potatis är en del av Ny Finsk Film-turnén under hösten och har premiär den 9/9 2021. Se filmen på Zita Folkets Bio i Stockholm eller kontakta din lokala biograf för information om visningar i din kommun!

Genre: Komedi
Regi: Joona Tena
I rollerna: Joonas Nordman, Kari Hietalahti, Kari Ketonen, Mikko Penttilä, Linnea Leino, Alex Anton, Mimosa Willamo, Antti Luusuaniemi
Längd: 109 min
Språk: Finska med svensk textning

Potatis är en film om en startup-entreprenör som försöker lansera potatis i 1600-talets Finland, i en tid då befolkningen endast äter rovor.

Untamo (Joonas Nordman) är en innovativ nörd med stora visioner, som byborna i Hevonperä inte förstår sig på överhuvudtaget. Den unga mannens ambitioner är för stora för jobbet som avfallstekniker på slottet, och hembyns obefintliga framtidsutsikter plågar honom. Untamo följer med en handelskaravan till Åbo och lär känna en helt ny samhällsklass; unga som är intresserade av företagsamhet. Deras filosofi är att ingen är en produkt av sitt arv, att allting är möjligt och att hela världen är ens spelplan.

Här börjar Untamos knöliga väg till egenföretagare. Efter några olika försök så besluter han sig för att sälja den splitternya knölen jordpäron, alltså potatis. Untamo behöver nu bara komma på hur potatisen ska marknadsföras till finnarna, ett folk som tycker att rovor är det bästa som finns.