×

Ny finsk film hösten 2021

Categories
Program Film

Vi på Finlandsinstitutet distribuerar finska filmer runt om i landet, i form av Ny finsk film-serier. Varje år väljer vi sammanlagt sex nya och intressanta filmer som turnerar runt om i Sverige, tre på våren och tre på hösten. Här hittar du det aktuella filmutbudet.

Boka finska filmer

Intresserad av att visa finsk film? Läs mer om filmdistribution här, mejla film@finlandsinstitutet.se eller ring 08-545 212 15 för närmare information.

Se film på bio

Ny finsk film-serien visas på Zita Folkets Bio i Stockholm och på andra biografer runt om i landet. Kontakta din lokala biograf för information om visningar i din kommun!


Potatis (Peruna 2021)

Komedi, 109 min.

Regi: Joona Tena I rollerna: Joonas Nordman, Kari Hietalahti, Kari Ketonen, Mikko Penttilä, Linnea Leino, Alex Anton, Mimosa Willamo, Antti Luusuaniemi.

Potatis (Peruna 2021, av Joona Tena) är en komedi om en startup-entreprenör som försöker lansera potatis i 1600-talets Finland, i en tid då befolkningen endast äter rovor.


70 är bara en siffra (70 on vain numero, 2021)

Dramakomedi, 102 min

Regi: Johanna Vuoksenmaa I rollerna: Hannele Lauri, Mikko Nousiainen, Marja Packalén, Misa Palander

70 är bara en siffra (70 on vain numero 2021, av Johanna Vuoksenmaa) är en rolig men rörande hyllning till alla kvinnliga artister i Finland. Seija är en artist. Alla älskar henne, men hon har väldigt svårt att släppa in människor i sitt liv. När hon en dag träffar en ung låtskrivare så inser hon att hon måste stiga ner från sin tron och ner till människorna – och dessutom uthärda följderna av detta. 


Den första snön (Ensilumi, 2020)

Drama, 82 min

Regi: Hamy Ramezan I rollerna: Shahab Hosseini, Shabnam Ghorbani, Aran-Sina Keshvari, Kimiya Eskandari, Vilho Rönkkönen, Laura Birn, Kristiina Halkola, Eero Melasniemi och Muhammed Cangore

Den första snön (Ensilumi 2020) är en varm och hoppfull dramafilm av regissörsdebutanten Hamy Ramezan. Familjen Mehdipour har redan i några år bott på en förläggning i en finländsk småstad. De lever sitt liv liksom vilken som helst familj som njuter av den finska sommaren, ljusa nätter och fester tillsammans med vänner. Familjen får veta att deras asylansökan har avslagits, men de ser ändå positivt på framtiden. Språk: Finska, persiska, engelska. Textning: svenska, finska.


Håll dig uppdaterad om Ny finsk film och andra spännande händelser inom den finska filmvärlden på Facebook och Instagram!