×
3 bilder från Ny Finsk Film serie höst 2021

Ny finsk film hösten 2021

Categories
Program Film

Vi på Finlandsinstitutet distribuerar finska filmer runt om i landet, i form av Ny finsk film-serier. Varje år väljer vi sammanlagt sex nya och intressanta filmer som turnerar runt om i Sverige, tre på våren och tre på hösten. Här hittar du det aktuella filmutbudet.

Boka finska filmer

Intresserad av att visa finsk film? Läs mer om filmdistribution här, mejla film@finlandsinstitutet.se eller ring 08-545 212 15 för närmare information.

Se film på bio

Ny finsk film-serien visas på Zita Folkets Bio i Stockholm och på andra biografer runt om i landet. Kontakta din lokala biograf för information om visningar i din kommun!


PROGRAMÄNDRING

På grund av uppskjuten finsk premiär så kommer filmen 70 är bara en siffra ersättas av Skogsjätten i höstens Ny Finsk Film-serie i Stockholm. 70 är bara en siffra kommer att visas i Stockholm och runt om i landet som en del av Ny Finsk Film-serien i vår 2022.

Har du köpt en biljett till 70 är bara en siffra på Zita Folkets Bio, kontakta gärna Zitas kassa för att byta din biljett! Tel. 08-23 20 20 / www.zita.se. Om du har köpt en biljett till 70 är bara en siffra på en annan biograf, kontakta gärna den lokala biografen för mer information.

Skogsjätten var en del av Ny Finsk Film-serien hösten 2020, men fick aldrig visas på Zita p.g.a. pandemin. Filmen kommer nu att visas i Stockholm för första gången.


Potatis (Peruna 2021)

Komedi, 109 min.

Regi: Joona Tena I rollerna: Joonas Nordman, Kari Hietalahti, Kari Ketonen, Mikko Penttilä, Linnea Leino, Alex Anton, Mimosa Willamo, Antti Luusuaniemi.

Potatis (Peruna 2021, av Joona Tena) är en komedi om en startup-entreprenör som försöker lansera potatis i 1600-talets Finland, i en tid då befolkningen endast äter rovor.


Skogsjätten (Metsäjätti, 2020)

OBS! Dramakomedin 70 är bara en siffra kommer att flyttas från höstens Ny Finsk Film-serie till våren 2022. På Zita Folkets Bio i Stockholm visas istället filmen Skogsjätten, som borde ha visats som en del av Ny Finsk Film i höst 2020. Kontakta din lokala biograf för mer information kring programändringen!

Drama, 88 min.

Regi: Ville Jankeri I rollerna: Jussi Vatanen, Hannes Suominen, Sara Soulié, Anu Sinisalo, Tommi Korpela, Anna-Riikka Rajanen och Tomi Alatalo

Med befordran i sinnet tar Pasi (Jussi Vatanen) emot uppgiften att effektivera verksamheten på fanerfabriken i sin födelsetrakt. När Pasi träffar sin barndomsvän Janne (Hannes Suominen) på fabriken så försvåras dock saken. Återseendet leder till en resa färgad av heavymusik och politik. Innan fabrikens öde är klart så måste både vänskaper omvärderas och det förflutna konfronteras. Och mitt under allt detta bildar Pasi familj med Linda (Sara Soulié).


Den första snön (Ensilumi, 2020)

Filmen nominerades till Nordiska rådets filmpris 2021!

Drama, 82 min

Regi: Hamy Ramezan I rollerna: Shahab Hosseini, Shabnam Ghorbani, Aran-Sina Keshvari, Kimiya Eskandari, Vilho Rönkkönen, Laura Birn, Kristiina Halkola, Eero Melasniemi och Muhammed Cangore

Den första snön (Ensilumi 2020) är en varm och hoppfull dramafilm av regissörsdebutanten Hamy Ramezan. Familjen Mehdipour har redan i några år bott på en förläggning i en finländsk småstad. De lever sitt liv liksom vilken som helst familj som njuter av den finska sommaren, ljusa nätter och fester tillsammans med vänner. Familjen får veta att deras asylansökan har avslagits, men de ser ändå positivt på framtiden. Språk: Finska, persiska, engelska. Textning: svenska, finska.


Håll dig uppdaterad om Ny finsk film och andra spännande händelser inom den finska filmvärlden på Facebook och Instagram!