×
Hamy Ramezan och Den första snön

Regissörsträff med Hamy Ramezan i samband med Den första snön

Categories
Program Film

Plats: Zita Folkets bio, Birger Jarlsgatan 37
Tid:
Torsdag 25/11 2021, kl. 18-20
Biljetter:
Zitas hemsida, 100 kr (filmvisning ingår)

I samband med Stockholmspremiären av Den första snön (Ensilumi, 2020) torsdagen den 25/11 får vi träffa filmens regissör Hamy Ramezan i en exklusiv intervju. Intervjun går på engelska och intervjuar gör Johannes Mayer. För att delta i regissörsintervjun så behöver du boka biljett till premiärvisningen av Den första snön på Zita Folkets bios sidor. Regissörsträffen äger rum genast efter filmvisningen.

Hamy Ramezan är en finsk-iransk filmregissör som spelfilmsdebuterar med Den första snön. Ramezan har tidigare gjort dokumentärfilmen Refugee Unknown (Tuntematon pakolainen, 2016) där han, tillsammans med tv-personligheten Ali Jahangiri, följde med en grupp flyktingar på deras resa från Grekland mot Finland.

Ramezan kom själv till Finland som flykting när han var barn, och hans historia är enligt honom själv mycket lik den man ser på nyheterna. Resan till Finland tog två år, och Ramezan minns att han tyckte att allt var ett stort äventyr; de ruggiga människomötena, de mörka lastbilsresorna utan säker slutdestination, de nya identiteterna som han fick vid varje gränsövergång, de hemska fängelserna… Hur kan detta komma sig, frågar sig Ramezan? Han kommer fram till att allt handlade om familjen och om tryggheten han kände i sin familj. Han berättar även:

Genom filmen vill jag påminna publiken om att flyktingskap inte är en identitet. Jag skulle ljuga om jag sa att det inte har samlats trauman längs vägen som jag än idag måste jobba på, för att jag ska kunna känna mig hel som människa. Den hårda vägen lär man sig ändå att det inte finns någon sanning i traumana.
(…)
Först när jag insåg detta och började minnas de varma, trygga och lyckliga stunderna under resans gång, kom jag ur min djupa grop och hittade sanningen – mänskligheten. Jag förstod, att längst in är människan god. Jag vände ryggen åt media, nyheter och politik och fokuserade på människor och mänsklighet. Först då föddes denna historia [filmen] på riktigt.

Hamy Ramezan. Bild: Sami Kuokkanen, Elokuvayhtiö Aamu

Om filmen Den första snön:

Familjen Mehdipour har redan i några år bott på en förläggning i en finländsk småstad. De tror på en framtid i Finland och lever sitt liv liksom vilken som helst familj som njuter av den finska sommaren, nattlösa nätter och plättfester tillsammans med lokala vänner. Familjen får veta att deras asylansökan har avslagits, men de ser ändå positivt på framtiden. De överklagar beslutet och fortsätter sitt liv trots hotet om avvisning.

Läs mer om filmen här.