×

Sällskapsspelet (Seurapeli, 2020)

Categories
Film Program

Genre: Dramakomedi
Regi och manus: Jenni Toivoniemi
I rollerna: Emmi Parviainen, Laura Birn, Samuli Niittymäki, Eero Milonoff, Christian Hillborg, Iida-Maria Heinonen, Paula Vesala och Paavo Kinnunen.
Längd: 120 min
Åldersgräns: 11 år

Sällskapsspelet är en del av Ny finsk film-turnén under våren och hade sin premiär i mars.

Ett gammalt kompisgäng samlas för att tillbringa en nostalgisk helg tillsammans i en idyllisk strandvilla och samtidigt ordna en överraskningsfödelsedagsfest åt Mitzi (Emmi Parviainen) – precis som de gjorde redan som tonåringar. Festen går dock genast snett när födelsedagsbarnet inte alls uppskattar överraskningen. Det spända läget får ännu en ny vändning när Mitzis bästa vän Veronika (Laura Birn) har med sig sin nya pojkvän och svenska Hollywood-export Mikael (Christian Hillborg).

Mitzi startar ett sällskapsspel som får vännernas gamla styrkeförhållanden och relationsspel att dras till sin spets. Den bekanta omgivningen och gamla ritualer gör att gänget glömmer att de har blivit vuxna, och harmlösa avslöjanden får dem att omvärdera både historien och nutiden.

Sällskapsspelet är en dramakomedi regisserad av prisbelönta Jenni Toivoniemi. Filmen tar upp stereotyper (bl.a. mellan svenska och finska män) på ett roligt sätt och utforskar samtidigt konflikten mellan självbilden och andras perception om oss med hög precision. Filmen fick åtta Jussi nomineringar (Finlands motsvarighet till Guldbaggen), bl.a. för bästa film, regissör och manus.

Här en intervju med skådespelaren Christian Hillborg om filmen, om stereotyper, om att arbeta med film i olika länder och om kulturskillnader:

Lär känna tre av filmens karaktärer: