×

Samtal med Claes Olsson och Nicke Lignell vid premiären av Den svavelgula himlen

Categories
Program Film Tur-Retur

Plats: Zita Folkets bio, Birger Jarlsgatan 37

Tid: Torsdag 31/3 klockan 18-20:30

Biljetter: Via Zitas hemsida, 100 kr (filmvisning ingår)

I samband med Stockholmspremiären av den finlandssvenska filmen Den svavelgula himlen (2021) arrangerar Finlandsinstitutet ett samtal med filmens regissör Claes Olsson och huvudrollsinnehavare Nicke Lignell. Samtalet är på svenska och hålls efter filmvisningen. Under samtalet kommer Olsson och Lignell bland annat att prata om hur det är att göra film av bok, och varför det är viktigt att göra filmer på finlandssvenska.

Den svavelgula himlen handlar om författaren Frej som har vuxit upp i skuggan av den mäktiga familjen Rabell, en familj som bär på många hemligheter. Temat i filmen kretsar kring vänskap och kärlek, begär och svek, om hur minnen och mönster bärs vidare och upprepas. Filmen baserar sig på Kjell Westös roman med samma namn.

Alex Rabell (Pekka Strang) och Frej (Nicke Lignell) i Den svavelgula himlen. Bild: Cata Portin.

Claes Olsson har lång erfarenhet av att filmatisera romaner och noveller, bland dessa kan nämnas Lars Sunds Colorado Avenue (2007), Monika Fagerholms Underbara kvinnor vid vatten (1998) och Anna-Leena Härkönens Akvaariorakkaus (1993). Som producent har han bland annat jobbat med Drakarna över Helsingfors (2001).

Nicke Lignell är en erfaren skådespelare som haft roller i filmer, musikaler och tv-serier på både finska och svenska, bland annat spelade han i Slaget om Näsilinna 1918 (2012), Colorado Avenue (2007) och Underbara kvinnor vid vatten (1998).

Claes Olsson firar sitt 50-årsjubileum som regissör med Den svavelgula himlen. Filmen är den sjunde som Olsson och Lignell gör tillsammans.

Läs mer om filmen här.