×

Tvåspråkig barn- och ungdomsbibliotekarie till Finlandsinstitutets bibliotek

Categories
Nyheter

Vill du jobba på ett bibliotek med barn och unga i en trivsam miljö på finska och svenska? Finlandsinstitutets bibliotek är ett av Stockholms äldsta bibliotek och Sveriges enda finskspråkiga bibliotek. Biblioteket är sedan 2021 ett resursbibliotek för det finska språket och har därmed ett nationellt uppdrag att stötta landets folkbibliotek i deras finskspråkiga arbete. Nu behöver vi stärka gruppen med en barn- och ungdomsbibliotekarie! 

Stiftelsen Finlands kulturinstitut i Sverige har tre huvuduppgifter: sprida kännedom om Finlands kultur och samhällsliv, främja den sverigefinländska kulturen och arbeta för kulturell växelverkan mellan Sverige och Finland och ländernas samhällsliv.

Vi är ett av 17 finländska kultur- och vetenskapsinstitut i världen, vars engagerade medarbetare dagligen jobbar för att sprida samtida finländsk kultur, främja kultur- och forskningsutbytet samt väcka både den breda publikens och forskningsvärldens intresse för finländsk samtidsdebatt, historia, politik och ekonomi. Därtill har Finlandsinstitutet i Stockholm en livlig och mångsidig programverksamhet samt tillhandahåller resursbibliotek för det nationella minoritetsspråket finska på uppdrag av Kungliga biblioteket.

Rollen:

I den här rollen kommer ditt huvudsakliga ansvarsområde vara att utveckla och genomföra läsfrämjande insatser för sverigefinska barn och unga i samarbete med landets folkbibliotek och andra relevanta aktörer, till exempel sverigefinska skolor och förskolor. Du kommer också att initiera och genomföra aktiviteter med fokus på det finska språket och finskspråkig och sverigefinsk litteratur digitalt och på plats i biblioteket.

I arbetsuppgifterna ingår också att:

  • Arbeta med bibliotekets sociala medier
  • Delta i institutets bokråd som sammanställer boklistor över nyutkommen finländsk och sverigefinsk litteratur
  • Koordinera arbetet med institutets nya barnboksutställning ”En resa över Östersjön” som turnerar runt om i landet
  • Delta i olika samarbeten med t.ex. Kungliga biblioteket och de övriga resursbiblioteken när det gäller det nationella resursbiblioteksuppdraget

I den här rollen erbjuds du en omväxlande och kreativ atmosfär i trevliga lokaler nära Humlegården i centrala Stockholm. Hos oss kommer du att arbeta självständigt med eget ansvar nära dina kollegor i biblioteket men även i nära samarbete med dina kollegor i andra delar av institutets verksamhet. Du kommer vara en del av arbetsgruppen på institutets bibliotek där helg- och kvällstjänstgöring med informationstjänst och arbete mot bibliotekets samtliga målgrupper ingår. Tjänsteresor kan förekomma.

Kvalifikationer:

Vi söker dig som kan finska och svenska och har ett genuint intresse att bedriva och utveckla läsfrämjande arbete mot sverigefinska barn och unga.

För att lyckas i denna roll, behöver du ha följande erfarenheter och egenskaper:

  • Examen i biblioteks- och informationsvetenskap eller likvärdig utbildning. God kännedom om finskspråkig litteratur, särskilt litteratur för barn och unga
  • Goda kunskaper i tal och skrift på finska och svenska
  • Erfarenhet av arbete mot barn och ungdomar är meriterande
  • Erfarenhet av att arbeta med den sverigefinska målgruppen, minoritetsfrågor eller läsfrämjande för nybörjare i finska är meriterande

Som person är du nyfiken, kreativ och gillar att arbeta med människor. Du är flexibel och har god känsla för service. Du hänger med i vad som händer i biblioteksbranschen, framför allt mot målgruppen barn och ungdomar, och du har kunskap om barns och ungdomars medievanor.

Du värdesätter olikheter och förstår hur bakgrund, kultur och grupptillhörighet påverkar dig själv och andra och du har förmågan att skapa engagemang och delaktighet. Arbetet kräver att du tar egna initiativ och har lätt att samarbeta med andra.

Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet och att du kompletterar den övriga arbetsgruppen.

Som arbetsplats:

För oss som jobbar här, är syftet med verksamheten en hjärtefråga. Hos oss har du hela tiden ena foten i Finland och den andra i Sverige. I dagsläget är vi ca 12 personer med någon form av koppling till Finland, inte minst via språket då alla hos oss är tvåspråkiga.

Du kommer tillsammans med engagerade kollegor att få chansen att påverka bilden av Finland och finskhet i Sverige. Vårt uppdrag är uppskattat av såväl kollegor som besökare.

Lön enligt överenskommelse. Vi har dessutom kollektivavtal och erbjuder ett skattepliktigt måltidstillägg samt skattefritt friskvårdsbidrag och kulturpeng. Eftersom vi arbetar för en jämn könsfördelning, ser vi gärna manliga sökanden till den här tjänsten. För att spegla mångfalden i vårt samhälle, ser vi också gärna sökande med olika etnisk bakgrund.

Vi sitter centralt i Finlandsinstitutets vackra hus på Snickarbacken 2-4. Huset är byggt 1896 och omfattar sex våningar, varav två under gatuplanet. I huset finns Finlandsinstitutets lokaler, bibliotek, läsesal, utställningslokal/galleri samt i anslutning till receptionen en vinterträdgård.

Ansökan:

Vi tar emot ansökningar löpande, sista ansökningsdag är 15 november 2021. Tjänsten kommer att tillsättas när vi hittat rätt person och kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdag.

För frågor om tjänsten, kontakta bibliotekschef Eeva Östberg.
+46 8 545 212 08, +46 70 766 12 08, eeva.ostberg@finlandsinstitutet.se.

Skicka din ansökan till hr@finlandsinstitutet.se och markera ämnesraden med Ansökan.

Välkommen med din ansökan!